Jos nuori vahingoittaa omaa kehoaan, asiasta pitää huolestua.

Jos nuori vahingoittaa omaa kehoaan, asiasta pitää huolestua.

Ei ole helppoa olla nuori tyttö tänä päivänä. Suorituspaineet ovat kovat: pitäisi olla kaunis ja seksikäs ja monipuolisesti lahjakas sekä kouluaineissa että harrastuksissa.

Ei saa mokata itseään sosiaalisissa tilanteissa. Täytyy olla pirtsakka ja iloinen, silti cool, aktiivinen ja tarvittaessa aggressiivinen.

- Herkillä tuntosarvillaan etenkin tytöt ottavat itselleen miljoona suoritevaatimusta, kunnes paineet kasvavat mahdottomiksi, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Raisa Cacciatore kuvaa.

- Eikä kukaan tule sanomaan heille, että hölynpölyä, sinun ei tarvitse olla kaikessa noin hyvä, tai tehdä noin paljon. Että miettisit mieluimmin, mitä itse haluat. Että sinulla ei ole kiire! Olet juuri tuollaisena maailman paras!

 

Paha olo purkautuu

Hyvin usein viiltelyn taustalta löytyy fyysinen trauma. Hyväksikäyttökokemus, pahoinpitely tai fyysinen kurittaminen, joka on saanut tytön vieraantumaan omasta kehostaan.

Tyttö kokee, että hänen kehonsa on huonompi kuin muilla, ja kaikki näkevät sen. Huonon kehon kautta voi pahaa oloaan purkaa..

Nuorten poikien purkaessa pahaa oloaan usein tappeluun tai paikkojen hajoittamiseen, tytön aggressio kääntyy helposti sisäänpäin.

- Tyttöjen kohdalla itsensä vahingoittamisessa on harvemmin samanlaista uhoa tai näytönhalua kuin poikien itsetuhoisissa teoissa, arvioi Cacciatore.

Viiltelykin tapahtuu yleensä salassa. Silti se on Cacciatoren mukaan demonstraatio, kosto omille vanhemmille, omalle keholle tai ympäröivälle maailmalle.

Nuoruuteen kuuluvat impulsiivisuus ja tunneromahdukset, joillain jopa tatuoinnit ja lävistykset, mutta ei sentään itsensä vahingoittaminen.

- Se on aina merkki siitä, että nuori käsittelee vihaansa väärällä eli itsetuhoisella tavalla. Nuoren vihaisuudellekin pitäisi olla kotona tilaa, sillä se on osa normaalia aggression kasvua ja nuoren itsenäistymisprosessia.

Nuorella pitäisi olla vastassa turvallinen aikuinen, joka ei kerjää nuorelta rakkautta, vaan uskaltaa ottaa vastaan nuoren kaikki tunteet itsetuntoisella asenteella: vihaa minua vapaasti niin paljon kuin ikinä huvittaa, minä rakastan sinua silti aivan varmasti!

Liian kiltti

Cacciatoren mukaan tytöiltä puuttuvat usein aggression- ja ahdistuksensietostrategiat. Taustalta löytyvät joskus vanhemmat, jotka ovat pulassa saman asian, liiallisen kiltteyden, kanssa. Tyttö ei ehkä ole saanut mitään mallia siitä, miten näyttää tahi purkaa kamalia, ahdistavia tunteita.

Raisa Cacciatore muistuttaa, että lapsen aggressiokasvatus pitäisi oikeastaan aloittaa jo kaksivuotiaana, sillä ihminen on "väkivaltaisimmillaan" tällöin.

Jo kaksivuotiaalle voi alkaa, ja pitääkin opettaa, että yksikään suuri tunnekuohu ei jää ikuisiksi ajoiksi päälle, vaan menee itsestään ohi. Niiden vangiksi ei jää, vaikka siltä kuohunnan hetkellä tuntuisikin. Ihan pelkkä odottelu jo auttaa.

Viiltelevä nuori ei yleensä koe, että hänellä olisi ketään, johon hädän hetkellä turvautua.

- Aikuisen kannattaa puhua nuoren kanssa siitä, millaisilla strategioilla hän on itse selvinnyt, kun maailma on romahtanut. Ennaltaehkäisevästi kannattaa korostaa jo ennen murrosikää, ettei ahdistusta kannata lähteä purkamaan viiltelyyn, alkoholiin tai huumeisiin.

Avoimesti tunteensa näyttävän vanhemman mallia ei Cacciatore sinänsä pidä ollenkaan huonona, ellei tämä pura aggressiotaan nimenomaan lapseen, tai pelästytä häntä huutamisellaan.

Jos itsellä on vanhempana tapana purkaa omaa aggressiotaan esimerkiksi turhan rajuun huutamiseen, on tärkeää purkaa tilanteet lapsen kanssa aina jälkikäteen ja tietysti pyytää anteeksi. Voi sanoa, että tämä on minun tapani saada paha olo pois ja koetan kehittyä siinä.

Ole vahva

Mitä tehdä, jos aggressiokasvatusta ei ole aikanaan tajunnut antaa lainkaan, ja nuori viiltelee?

Cacciatore korostaa, että jo ensimmäisestä paljastuneesta viiltelystä pitää tehdä mahdollisimman iso numero. Tärkeää on korostaa nuorelle, että aikuinen on todella huolissaan, ja että aikuisella on keinot ja voimavarat ratkaista umpikuja nuoren kanssa.

- Pitää tehdä selväksi, että oman kehon vahingoittaminen on ehdottoman väärin, korostettava suruaan siitä, että nuoren on ollut pakko turvautua noin huonoon keinoon, sillä hänen kehonsa on upea ja arvokas.

- Sanoa hänelle vaikka, että minun lastani ei kukaan vahingoita, et edes sinä itse. Minä istun vaikka sinun päälläsi ja valvon, ettet sinä pääse vahingoittamaan itseäsi. Olen valmis vastaamaan sinun turvallisuudestasi, ja aion hälyttää tuekseni kaikki mahdolliset ihmiset: kummit, sukulaiset, kouluterveydenhuollon, asiantuntija-avun?

- Vaikkei näitä asioita toteuttaisikaan, on tärkeää, että aikuinen kertoo olevansa valmis myös siihen. Vain sitä kautta nuorikin ehkä herää huomaamaan, että ehkäpä kehoni on sittenkin niin arvokas, ettei sitä saa vahingoittaa.

 

Pysäytä viiltely

Viiltelyn pysäyttäminen alkuunsa on siksikin tärkeää, että se on addiktiivista, kuten monet epäterveet ahdistuksenpoistomekanismit. Viiltelyn aikaansaamaan nopeaan helpotuksen tunteeseen voi jäädä koukkuun.

Nuorten viiltelyaiheiset keskustelupalstat internetissä ovat pysähdyttävää luettavaa.

Suuri osa tytöistä tuntuu olevan sitä mieltä, että vanhemmille ei ainakaan voi ahdistuksestaan puhua. Yleinen oletus tytöillä tuntuu olevan, että vanhemmat eivät kestäisi kuunnella heidän huoliaan.

- Jos lapsella on näin vahva mielikuva vanhemmastaan heikkona, sen pitäisi olla vanhemmalle kasvun paikka, Cacciatore toteaa.

- Tällaisessa tapauksessa vanhemman pitäisi todella panostaa oman mielenterveytensä hoitoon. Mennä terapiaan, käsitellä omat traumansa, opetella aggressiokasvatusta ja sitä, miten ottaa vastaan murrosikäisen viha asiallisesti.

Lapsi voi tankata itsetuntoa parhaiten aikuisen itsetunnosta. Lapsen vuoksi uhrautuvaksi marttyyriksi rupeaminen ei todellakaan kannata.

 

Liikennevalomalli

Jo pientä lasta voi opettaa pärjäämään hankalien tunteiden kanssa.

  • Hankalan, kuohuvan tunteen signaali on punainen valo: seis! Älä tee mitään. Juuri punaisen valon vaiheessa lapsi ja nuori tekee äkkipikaisimmat ratkaisunsa, jos ei kestä vaikeaa tunnetta.
  • Keltaisen valon palaessa nuoren pitäisi pohtia, miksi hän tuntee mitä tuntee, mitä oikeastaan tapahtui, ja listata mielessään mahdollisia reaktiomalleja. Juuri tässä vaiheessa esimerkiksi viiltelijän pitäisi todeta, että on muitakin vaihtoehtoja käsitellä ahdistusta kuin itsensä vahingoittaminen.
  • Tunteiden rauhoituttua, vihreän valon palaessa, valitaan yksi hyvä toimintamalli ja toimitaan sen mukaan.

Asiantuntijana Raisa Cacciatore

Luettavaa: Raisa Cacciatore: Huomenna pannaan pussauskoppiin WSOY.

Lue myös artikkelit: Hankala murrosikäinen?

ja Murrosikä ja masennuksen merkit

Teksti: Marikka Bergman, Meidän Perhe

Syksyn hattumuoti on upean monipuolinen! Mikä näistä on sinun suosikkisi?

1. Ajaton valinta

Trendit tulevat ja menevät, mutta lippalakki on aina varma ja ajaton valinta. Lippistyylissä tärkeintä on muistaa lipan asento. Rennon poikamaisen charmin tuot parhaiten esiin, kun käännät lakkia perusasennosta noin 45 astetta länteen tai itään.

2. Ole coolisti homeboy

New York Yankees -lippis päässä olet supercool ja staili. Älä unohda asusteita: harkittua säröä hip-hop-tyyliin saat, kun yhdistät asuun pupututin. Viimeistele look asettelemalla kädet katu-uskottavaan asentoon.

3. Urbaaneille hipstereille

Syksyn viileneviin ilmoihin ja kiireettömiin sunnuntaikävelyihin sopii upeasti tweed-lätsä. Myös lätsä kannattaa asetella samaan tyyliin kuin lippis (ks. kohta 1). Väripaletti on hyvä pitää hillittynä. Syksyn ruskavärit korostavat kauniisti harmaan eri sävyjä, ja olet niin hip, ettei mitään rajaa.

4. Etnisyys on in!

Tämän syksyn muoti ottaa vaikutteita saamelaisuudesta. Jos rakastat värejä, pane päähäsi neljän tuulen lakki. Varoituksen sana: jokeltelu saattaa salakavalasti muuttua joikaamiseksi.

5. Pappastaililla lisää itseluottamusta

Jos koet, että sinua ei oteta vielä oikein vakavasti, tämä hattu voi olla ratkaisu ongelmaasi. "Vaarin vanha filttihattu" päässä suorastaan uhkut vanhemman herrasmiehen auktoriteettia.

6. Käytännöllisyys kaunistaa

Mikäli arvostat pehmeyttä, mukavuutta ja sitä ettei pääsi kolahtele, valintasi on konttauskypärä. Täydellinen hattu erityisesti sinulle, jonka suojaheijasteet eivät ole vielä kehittyneet. Kyllä pehmustetulla päällä kelpaa hymyillä. Kohta kaatuu taas, mutta ei satu!

7. Oman elämäsi taiteilija

Oletko rohkea? Sanotko piutpaut yleiselle mielipiteelle? Osaatko nauraa itsellesi? Jos vastaus kaikkeen on kyllä, tämä look sopii sinulle kuin vaippa päähän. Riskinä on, että vastaantulijat saattavat hihitellä – mutta kun kannat päähineen ylpeästi, on jopa todennäköistä, että keräät liudan matkijoita. Olisikohan tässä uusi villitys?!

Kiitos, ihanat lukijamme! Saimme kuvat Vauvan Instagramissa, lähetä omasi @vauvalehti #viikonvauva.

Ennen lapsuus oli paljon vapaampi – ja vaarallisempi.

Ennen nämä olivat lasten arkipäivää, enää onneksi eivät. Tunnistatko muutoksen omasta lapsuudestasi?

1. Ennen pyöräiltiin paljain päin.

Nykyvanhemmat viilettivät lapsina pyörällä pitkin pihateitä tukka tuulessa viuhuen. Päätä suojasi korkeintaan Säästöpankin lippis. Kukaan ei ollut kuullutkaan kypäristä – ne eivät olleet pakollisia edes mopoilijoille ennen 1980-luvun alkua.

Nyt tieliikennelain kirjauksen mukaan pyörällä ajettaessa on yleensä käytettävä kypärää. Ani harva vanhempi päästää lapsensa pyörän selkään ilman kypärää. Kypärä suojaa tehokkaasti pää- ja aivovammoilta.

2. Automatkalla maattiin vaikka takaikkunalla.

Lapsuuden kesälomamatkoilla saatettiin seistä Saab 96:n etupenkkien välissä tai ahtautua takaikkunalle näyttämään kieltä ohiajaville. Ei enää.

Nykyisin lapset matkustavat turvallisemmin. Suositus on, että lapset istuvat selkä menosuuntaan turvakaukalossa tai -istuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti. Korokeistuimen lapsi tarvitsee siihen asti, kun hän on vähintään 135 senttiä pitkä eli noin kymmenenvuotias.

Tämän jälkeen lasta suojaa autossa turvavyö. Turvavöiden käyttöpakko henkilöautojen etuistuimilla matkustaville tuli Suomessa voimaan 1975. Se laajeni koskemaan takapenkkiläisiä eli usein juuri lapsia vasta kaksitoista vuotta myöhemmin.

3. Tupakka paloi kotona ja autossa.

Moni nykylapsi vilkuilee vihaisesti sauhuttelijoita bussipysäkeillä ja ostoskeskusten ovilla. Heidän vanhempansa leikkivät tupakansavussa jopa kotonaan ja matkustivat mummolaan autossa, jonka tuhkakupit piti tyhjentää parikin kertaa päivässä.

Tupakointi kiellettiin Suomessa julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa 1977 ja tänä vuonna henkilöautoissa, jossa on alle 15-vuotias matkustaja.

4. Vauvalle annettiin mehua ja sokeria.

Nykyisin suositellaan, että vauvaa täysimetetään 6 kuukauden ikään asti. Imetyksen ohella voi aloittaa kiinteiden ruokien antamisen pieninä maisteluannoksina. Äidinmaidon sijaan vauva voi saada juuri vauvoille kehitettyä korvikemaitoa.

Ensimmäisiä vauvalle suositeltavia lisäruokia ovat peruna ja muut kasvikset sekä hedelmät.

1960-luvulla vauvoille annettiin 4–6-viikkoisina tuoremehuja. Jos lapsi ei saanut tarpeeksi rintamaitoa, hänelle annettiin kolmen kuukauden iästä puolimaitoseosta: puolet maitoa, puolet vettä ja mukaan ripaus sokeria seosta makeuttamaan. Mikäli vauvalla oli vatsavaivoja, tavallinen sokeri korvattiin laktoosilla tai mallasuutteella.

5. Aurinko sai polttaa vaan.

Kultaisilla 60- ja 70-luvuilla lapsille järjestettiin kilpailuja, joissa kesällä parhaiten ruskettunut palkittiin.

Nykyään tiedetään, että lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät. Lapsen iho on ohuempi kuin aikuisilla, ja siksi se reagoi haitalliseen UV-säteilyyn erityisen herkästi.

Pienimmät lapset suositellaan pitämään kokonaan pois auringosta, isommat lapset kannattaa suojata vaatteilla ja suojavoiteilla.

6. Auton ovet lukkoon, ja odotapa tässä.

Ei, ei ei ollut tavatonta: Lapsi jätettiin autoon, kun vanhemmat vaikkapa kävivät kaupassa tai pankissa. Isommalle lapselle vain sanottiin, että älä avaa ovea.

Enää sitä ei pidetä sopivana. Autossa voi tulla liian kuuma, lapsi voi hätääntyä ja tuntea tulleensa hylätyksi. Vanhemmalle voi myös itselleen sattua tapaturma, eikä kukaan tiedä missä lapsi on.

Vanhemmat väittelevät tästä usein netin keskustelupalstoilla, mutta harva jättää lasta yksin autoon.

Oletko eri mieltä?

Oliko ennen muka paremmin, ja lapsia paapotaan nyt turhaan? Väitätkö, että nykyvanhemmat ovat ylisuojelevia? Tutustu tähän raporttiin. Se kertoo muun muassa, että lasten tapaturmaiset kuolemat ovat vähentyneet. Vuonna 1969 tapaturmaisesti menehtyi 405 lasta ja nuorta. Vuonna 2011 luku oli 37.

Lähteet: Woman'sDay, Wikipedia, Liikenneturva, THL, Syöpäjärjestöt, Onnettomuustutkintakeskus

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Vierailija

Olen aina sanonut, että maailma olisi taas himpun verran parempi paikka, jos vanhemmat keskittyisivät "Kunpa lastani ei kiusattaisi" ajattelumallin sijaan kasvattamaan lapsensa ajattelumallilla "Kunpa lapsestani ei kasvaisi kiusaajaa".