Kuva: Vilja Pursiainen

Asperger-poika Taavi Purhonen, 10, on paljon kiinnostuneempi luonnosta kuin ihmisistä.

Iltapäivän luontoretki on Taavi Purhosen päivän kohokohta.

– Mie näin tuolla päin linnun, joka piti erikoista ääntä. Tuolla meni naakka, Taavi osoittaa oksien välissä näkyvää tyhjää taivasta.

Joensuulaisen omakotitaloalueen vieressä kasvaa kohmeinen metsä. Auton renkaiden painama metsätie vie puiden keskelle. Taavi kävelee metsään avustajansa Minna Vestmanin kanssa.

Kun Taavi käveli aamulla kouluun, taivaan halki lensi 16 korppia. Eilisellä koulumatkalla hän näki punatulkkunaaraan.

Kymmenenvuotias Taavi on kiinnostunut enemmän luonnosta kuin ihmisistä.

Metsätien sivuun on kaatunut pitkä pajupuun oksa.

– Pajunkissoja! Miten voi olla? Miksi niitä on?

– Onpa vain, Minnakin ihmettelee.

– Tämä on sisältä vihreä, vaikka puu on kaatunut.

– Se on vielä elossa.

Taavi irrottaa oksasta kymmenen sentin mittaisen pätkän, jossa kissa kukkii.

– Pitää pistää taskuun.

Puistoalueen ruohokentällä on myyrän kaivamia multakekoja. Mäntyjen oksissa on viisi neulasta. Tavallisesti mäntyjen neulasia on vain kaksi.

Taavi ei ymmärrä, miksi kukaan sanoisi yhtä ja tarkoittaisi toista.

Kun Taavi oli esikouluikäinen, hänellä diagnosoitiin neurologinen kehityshäiriö, Aspergerin oireyhtymä. Taavin hermosto ja aivot toimivat eri tavalla kuin muiden ihmisten. Hän ajattelee eri tavalla.

Taavi ei ymmärrä, miksi kukaan sanoisi yhtä ja tarkoittaisi toista.

Jos äiti Riikka Himanen sanoo kahdelle pojalleen ”onpa kiva, kun riehutte”, Taavin mielestä äiti tarkoittaa juuri sitä.

Metsässä ihmeellisiä asioita tulee vastaan parin metrin välein. Jos Taavi saisi päättää, retket venyisivät tuntien mittaisiksi.

Syksyllä hän kävi poimimassa sieniä joka päivä. Karvarouskuja oli paljon.

– Tässä oli joskus kantarelleja, mutta viime syksynä ei ollut.

Koivun runkojen välistä näkyy pieni kostea aukio. Taavi huomaa, että aukiolla kasvaa muutamia korkeita osmankäämiä. Hän kiiruhtaa yhden kasvin luo ja alkaa kiskoa irti sen pitkulaista päätä.

Taavi haluaa kasvin mukaansa. Ei irtoa. Ei millään.

– Tarvin vähän apua, Taavi huutaa Minnalle.

– Et sie hevillä periksi anna. Mie olisin jo luovuttanut. Aina pitäisi olla linkkuveitsi mukana kävelyllä.

Syvä kiinnostus yksityiskohtiin muuttuu helposti pakkomielteeksi.

Taavin maailma täyttyi kaksivuotiaana kasettisoittimista ja videoista. Kaikki lelut olivat pahvilaatikoista rakennettuja soittimia.

Päiväkodin hoitajat huomasivat, että Taavi saattoi jumiutua juoksemaan tai riehumaan pitkäksi aikaa, kun olisi pitänyt pukea ulkovaatteet ja lähteä ulos. Ruokailun aikana lapsi oli erityisen tarkka siitä, juoko hän omasta mukistaan ja onko lautanen varmasti sama kuin viimeksi.

Syvä kiinnostus yksityiskohtiin muuttuu helposti pakkomielteeksi. Kun ajatus on vallannut mielen, siitä on lähes mahdotonta päästää irti.

Aspergerin oireyhtymä on autismin lievä muoto. Kehityshäiriö syntyy sikiövaiheessa, ja se voi periytyä. Taavin suvussa oireyhtymää ei ole aiemmin ollut.

Suomessa Asperger-henkilöitä on arviolta noin 40 000. Noin joka sadannella lapsella on Aspergerin oireyhtymä.

Asperger näkyy persoonallisuuden piirteinä ja käyttäytymistapoina. Diagnoosin alle mahtuu laaja kirjo erilaisia ihmisiä. Taavilla on diagnosoitu Aspergerin lisäksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt adhd ja add.

Taavi tunnistaa tutut ihmiset useammin vaatteista kuin kasvoista

Taavin tapauksessa oireyhtymä tarkoittaa muun muassa sitä, että hän voi uppoutua kiehtoviin yksityiskohtiin erityisellä intensiteetillä. Hänellä on pohjaton tiedonjano ja supermuisti.

Taavi huomaa ympärillään yksityiskohtia, jotka ovat muille yhdentekeviä. Kylään mennessään hän saattaa pysähtyä ihastelemaan huoneen kattolistoja.

Taavin ja kuusivuotiaan pikkuveljen Vihtorin huoneen seinillä on piirustuksia planeetoista ja perheenjäsenistä. Pöydällä on Taavin uistinkokoelma, kirjava joukko monenkokoisia ja -värisiä pyydystimiä eri kalalajeille. Lattialla on lintukirjoja.

Kaapin oveen on teipattu leikkimisen säännöt: Yhteisleikit päätetään vuorotellen. Molemmat saavat ehdottaa ideoita leikin kulkuun liittyen. Kumpikaan ei ole pomo. Tappelu kielletty! Erimielisyydet selvitetään puhumalla, ja molempien on välillä annettava periksi.

Sosiaaliset normit ja odotukset ovat Taaville käsittämättömiä. Taavi ei luonnostaan osaa tulkita toisten ilmeitä. Hän on vakavailmeinen poika, joka ei vastaa hymyyn ja katsoo harvoin vieraita ihmisiä silmiin. Taavi tunnistaa tutut ihmiset useammin vaatteista kuin kasvoista.

Äiti Riikka on opettanut Taaville, miksi ihmisiä pitää tervehtiä. Jos ei tervehdi, toinen voi luulla, että on suuttunut.

Kuten monet Asperger-henkilöt, Taavi pitää siitä, että asiat toistuvat samanlaisina. Hänen on vaikea hyväksyä se, että tuttu leikki muuttuu yhtäkkiä. Leikkiessä on vaikea ottaa vastaan muiden ehdotuksia.

Koulussa leikin avulla harjoitellaan ryhmässä olemista. Hippaleikeissä Taavi opettelee toisten koskettamista. Se ei ole helppoa pojalle, jonka aistit ovat herkät. Kun äiti kampaa hiuksia, tuntuu kuin joku hakkaisi päänahkaa.

Uusiin ihmisiin tutustutaan pelaamalla lautapelejä, jotka Taavi usein voittaa, koulussa ja kotona.

– Mie voitan aina uunossa, Vihtori sanoo.

Musiikki on Taaville sietämätöntä melua.

Nyt Taavi käy kolmatta luokkaa erityisluokalla, jossa on yhteensä kaksi oppilasta avustajineen. Oppilaat opiskelevat oman opetussuunnitelmansa mukaan.
Opetuksessa hyödynnetään Taavin omia kiinnostuksen kohteita. Käsityötunnilla Taavi tekee leluja perheen kissoille, Nupulle ja Pirpanalle. Teknisen työn tunnilla hän on tehnyt linnunpöntön.

Yksi opetuksen tavoite on, että Minnan lisäksi muutkin aikuiset voisivat ohjata Taavia. Musiikkitunti on tulevaisuuden suuri tavoite pojalle, jolle musiikki on sietämätöntä melua.

Taavi vie kouluun omat eväät kolmena päivänä viikossa. Parina päivänä hän käy koulun ruokalassa, mutta ennen muita oppilaita, jotta melu ja ihmismäärä eivät rasita liikaa.

Vihtori vetää sängyn alta lelulaatikon. Lattia täyttyy legojen armeijasta, kun pojat alkavat rakentaa Transformers-hahmoja. Keltainen ukko muuttuu autoksi, mutta yksi pyörä puuttuu.

Taavi istuu lattialla vasen jalka koukussa, nojaa polveaan vasten ja keskittyy legoukon rakentamiseen.

– Vaihda välillä asentoa, äiti huikkaa.

Nilkka kipeytyy, jos on liian kauan paikallaan eikä muista vaihtaa asentoa. Välillä nilkkaan täytyy laittaa tukea, ettei se nyrjähdä.

Vanhempien eron jälkeen Taavin vointi huononi entisestään.

Kaksi vuotta sitten Taavin ja Vihtorin vanhemmat Riikka Himanen ja Marko Purhonen päättivät erota ja muuttaa erilleen. Erosta oli puhuttu vanhempien välisten ongelmien vuoksi jo vuosia.

Lopulta vanhemmat totesivat, ettei heillä ole yhdessä asuessaan tarpeeksi voimia huolehtia Taavin erityistarpeista ja Vihtorista. He eivät halunneet, että lapset joutuvat kärsimään tulehtuneista väleistä ja ainaisesta sinnittelystä.

Ero oli liian raskas Taaville, jolle pienetkin elämänmuutokset ovat vaikeita.

Koulunkäynti tavallisella luokalla oli ollut Taaville vaikeaa jo ennen eroa. Luokassa pulpetit olivat lentäneet, ja raivokohtauksista oli tullut osa arkirutiinia.
Eron jälkeen Taavin vointi huononi entisestään. Hän sai psykoottisia oireita ja joutui vuodeksi sairaalaan lastenpsykiatriselle osastolle.

Sairaalassa hän sai opetusta sairaalakoulussa ja tutustui avustajaansa Minnaan. Koulunkäynti viivästyi, ja sairaalasta päästyään Taavi palasi koulun kolmannelle luokalle.

Nyt Taavi ja Vihtori asuvat vuoroviikoin äidin ja isän luona. Matka isän luo kestää kymmenen minuuttia. Vanhemmat pitävät tiiviisti yhteyttä ja asuvat lähekkäin, jotta poikien siirtyminen paikasta toiseen sujuu mahdollisimman kivuttomasti.

Sairaalassa Taavi toisti yhtä leikkiä ja suostui leikkimään vain tietyillä leluilla. Asperger-lapsille on tyypillistä, että leikki toistaa itseään eikä leikissä ole juonellista tarinaa.

Nyt Taavi leikkii useita leikkejä, useilla eri leluilla. Hän syö keskittymiskykyä parantavia lääkkeitä, jotka auttavat myös leikkimisessä. Lisäksi hänellä on lääkitys, joka estää psykoosin uusiutumisen.

Taavi on oppinut Vihtorilta myös huumorintajua. Pojat nauravat yhdessä pyllyjutuille.

Koulussa Taavi leikkii hippaa muidenkin kuin omien kavereidensa kanssa ja osaa kertoa muille säännöt. Vuosi sitten hän kulki koulutaksilla kahdestaan avustajansa kanssa. Nyt matka sujuu yhdessä avustajan ja muiden lasten kanssa.

Taavin paras leikkikaveri on Vihtori, joka tuntee veljensä ja tietää, mitä Asperger tarkoittaa.

Vihtori on oppinut toistamaan isoveljen leikkejä. Taavi on oppinut pikkuveljeltä, että legohahmot voivat puhua.

– Eivät ne oikeasti puhu.

– Ei niin, mutta leikisti.

Taavi on oppinut Vihtorilta myös huumorintajua. Pojat nauravat yhdessä pyllyjutuille, minkä jälkeen Taavi saattaa jumiutua hauskaan juttuun tuntikausiksi.
Pojilla on omia leikkisääntöjä. Toisen kädestä ei saa ottaa lelua. Vastarakennettuja legoja ei saa purkaa.

Mutta onko kaksi tuntia sitten koottu lelu vastarakennettu vai ei? Kolme tuntia sitten? Siitä tapellaan joka päivä.

Pojat juoksevat olohuoneeseen katsomaan piirrettyjä. He istuutuvat vierekkäin ja painautuvat sohvan reunaa vasten. Keskittynyt odotus täyttää olohuoneen, ja tietokoneen ruutu täyttyy taistelevista robottihahmoista, samanlaisista kuin poikien legosoturit.

Illalla Taavi pakkaa kymmenet Transformers-hahmot keltaiseen kassiin odottamaan seuraavaa päivää. Taavi ja Vihtori lähtevät viikoksi isän luo.  Kun kassi on täynnä, Taavi hakee hyllystä kansion ja istuu sängyn reunalle. Hän avaa kansion ja kääntää huolellisesti esiin muovitaskun toisensa jälkeen:

– Tässä on kurki. Pulu. Huuhkaja.

Kansio on täynnä erikokoisia ja -värisiä linnun sulkia, lajin mukaan järjesteltyinä. Taavi viipyy hetken jokaisen linnun kohdalla ja katsoo tarkasti. Hän vetää taskusta varovasti pienen, täplikkään linnun siiven ja pitelee sitä hellästi käsissään. Nuolihaukan siipi.

Meidän Perhe 4/2015

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Testaa, selviätkö uusimmista luonnontieteen Pisa-tehtävistä!

PISA-tutkimukset kertovat oppilaiden osaamisesta perusopintojen päättövaiheessa eli 9. luokalla.

PISA-tehtäviä kehittävät opetuksen huippuasiantuntijat eri maista. Niillä testataan lukutaitoa sekä matemaattista ja luonnontieteiden osaamista.

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen verkkosivuilla on nyt julkistettu tuoreimpia, vuoden 2015 PISA-tutkimuksen luonnontieteiden tehtäviä.

Kokeile tästä, osaatko ratkaista tehtävät!

Vanhemman tehtävä on opettaa, miten omista tekemisistä otetaan vastuu, kirjoittaa Marko "Fobba" Forss kolumnissaan.

Olen nähnyt useita kiusaamistapauksia työni takia. Ne kertovat paljon vanhemmista ja heidän valmiuksistaan kasvattaa lapsiaan.

Toiset tytöt kiusasivat koulukaveriaan yläkoulussa. Kiusaaminen meni sen verran vakavaksi, että poliisi puhutti kiusaajia ja heidän vanhempiaan. Tapaamiset sujuivat muutoin hyvässä ja sovinnollisuutta tavoittelevassa hengessä, mutta yhden kiusaajan kanssa viesti ei mennyt perille. Syy oli vanhemmissa.

Vanhemman asenne oli vähättelevä.

Lapsen isä aloitti tapaamisen kysymällä, mikä on niin tärkeää, että hänen aikaansa pitää tuhlata. Vanhemman asenne oli vähättelevä, ja näytöstä seurannut tytär vain kiherteli.

Tämä oli äärimmäinen esimerkki hankalasta vanhemmasta, mutta tuskin tuntematon opettajille, sosiaalityöntekijöille tai poliisille.

En juuri pidä vanhemmista, jotka eivät puutu hiekkalaatikolla kiusaamiseen. He jättävät yleensä asian siihen, että sanovat lapselleen "äläs nyt viitsi". Lapsi saa jatkaa hölmöilyä ja vanhempi jatkaa saman tehottoman mantran hokemista. Vielä vähemmän pidän vanhemmista, jotka lapsen kasvettua kouluikäiseksi toimivat niin kuin tämän kiusaajan isä.

Kuvaan astui parhaan A-ryhmän vanhempi.

Kerron toisen tapauksen. Alakouluikäiset lapset olivat leikkineet koulun pihalla. Yksi pojista oli saanut muiden yllyttämänä idean rikkoa toisen pojan aurinkolasit. Opettaja näki tilanteen, ja asiaa selviteltiin koulussa.

Kuvaan astui kuitenkin parhaan A-ryhmän vanhempi, joka ei siirrä kasvatusvastuutaan opettajille, sosiaaliviranomaisille tai poliiseille.

Äiti otti yhteyttä aurinkolasinsa menettäneen lapsen vanhempiin ja lupasi korvata vahingon. Lisäksi hän kysyi, voiko tulla oman lapsensa kanssa pyytämään anteeksi. Pian ovikello soi. Aurinkolasit korvattiin, ja poika pyysi anteeksi.

Koska lapsella oli parhaan A-luokan vanhemmat, hän sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Vaikka lasta nolotti, se oli hänelle mielestäni myönteinen kokemus. Koska pojalla oli parhaan A-luokan vanhemmat, poika sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Koulujen alettua on paikallaan katsoa peiliin ja kysyä, kuinka puolueettomasti ja asiallisesti pystyy hoitamaan oman lapsensa asioita.

Osaatko asettaa hänelle rajoja ja opettaa ottamaan vastuuta, kun vahinkoja sattuu? Tämä ei tarkoita, etteikö oman lapsen puolia saisi pitää. Asiat pitää kuitenkin yrittää hoitaa suoraselkäisesti.

Muuten lapsi oppii ihan vääriä asioita.

Oppilailta kännykät pois ja opiskeluun on helpompi keskittyä? Ei välttämättä toimi, singaporelaistutkimus selvitti.

Tutkijoiden mukaan kännyköiden kieltäminen luokkahuoneissa voi häiritä oppimista enemmän kuin helpottaa.

Oppilaat ovat niin riippuvaisia älypuhelimistaan, että niiden kieltäminen tekee heidät entistä levottomammiksi. Se taas häiritsee oppimista ja voi alentaa arvosanoja.

Tuloksista uutisoi brittiläinen The Telegraph.

Opiskelijat pelkäävät jäävänsä ulkopuolelle

Opiskelijat tekivät singaporelaistutkimuksessa tiedollisia toimintoja, kuten muistamista ja havainnointia, mittaavia testejä. Puolelta otettiin testien ajaksi kännykät pois, puolet saivat pitää ne mukanaan.  

Opiskelijat, joilla ei ollut puhelimia, saivat 17 prosenttia huonommat pisteet muistia mittaavissa tehtävissä kuin opiskelijat, joilla oli puhelimet.  

Singaporelaistutkijat suosittelevat, että opettajat ottavat nuorten älypuhelinriippuvuuden vakavasti ja huomioivat sen opetuksessa.

Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta.

Kännykkäkiellon vaikutuksesta oppimiseen on saatu myös päinvastaisia tuloksia. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että puhelinkielto koulussa parantaa oppilaiden koetuloksia.

Vierailija

Tutkimus: Kännykkäkielto koulussa voi häiritä oppimista

"Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta." Keneltä niitä viestejä oikein tulee kesken koulupäivän? Ja mihin ne muka katoaisivat niin ettei niitä voi lukea koulupäivän jälkeen?
Lue kommentti
Vierailija

Tutkimus: Kännykkäkielto koulussa voi häiritä oppimista

Kavereiltahan niitä viestejä tulee kesken koulupäivän. Ja niihin vastataan ja niihin vastataan ja niihinkin vastataan. Toisin sanoen rupatellaan koulupäivän ja tuntien aikana kavereiden kanssa. Aika kamala ajatus, että oppilaat pelkäävät kolmen vartin tai puolentoista tunnin puhelittomuutta. Ja vielä kamalampi ajatus on se, että vanhemmat sallivat lastensa kasvaa noin riippuvaisiksi kavereistaan ja kännykästään.
Lue kommentti