Yksitoistavuotias Elisa kertoo elämästään tuntemattomille YouTubessa. Mutta miksi?

Vaaleatukkainen tyttö hymyilee, katsoo kameraan ja rikkoo kananmunan päähänsä. Valkuainen sekoittuu hiuksiin, valuu vähän silmään, keltuainen tipahtaa kylpyhuoneen lattialle.

– Kiitos kaikille mun ihanille katsojille, jotka toivoo et mua kidutetaan täällä, sanoo Elisa Grönman ja nauraa.

Tämä on yksitoistavuotiaan Elisan Sinä sanot – minä teen -haaste. Video on katsottu 21 945 kertaa, ja sillä on 781 tykkäystä eli ylöspäin osoittavaa peukkua.

Elisan YouTube-tilillä on kymmeniä videoita. Niissä Elisa vloggaa eli juttelee ja näyttää paloja arjestaan. Hän kuvaa huonettaan, kertoo lempitavaroistaan, esittelee joululahjojaan ja laulaa suosikkibiisejään siskonsa kanssa. Ja tekee haasteita eli katsojien ehdottamia juttuja, syö hammastahnaa ja pesee ketsupilla hampaitaan.

Puolessatoista vuodessa Elisan videoita on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa.

Tuhannet ihmiset seuraavat porilaisen pikkutytön elämää.

Kamera kulkee ympäri Elisan huonetta. Oveen on teipattu lukujärjestys, kuva Selena Gomezista ja kissanpennusta. Lipaston päällä on nelosluokan kaverikuva, pöydällä Tangle Teezer -hiusharja, kaapinovessa julisteessa Sini Sabotage.

– Täällä on kaikki mun hepat, täällä on kaikki mun huulikiillot, Elisa esittelee.

Katsottu 3 817 kertaa, 116 yläpeukkua.

”Ihan parasta on, kun tulee inspiraatio.”

Tänään vloggaaja Elisa Grönman istuu sängyllään porilaisen kerrostalon huoneessa. Aurinko paistaa sisään ikkunasta ja valaisee tavaroita, niitä videolta tuttuja. Fjällrävenin violetti Kånken-koulureppu nököttää lattialla. Vaatekaapin päällä on nalleja, seinällä ponijuliste, ovensuussa nippu keppihevosia. Kirjahyllyssä kunniapaikalla ovat Victoria’s Secretin vartalotuoksut Amber Romance ja Mango Temptation. Ikkunan yläpuolella lukee isoin kirjaimin love.

– Aloin vlogata, koska siskoni Millakin teki niin, ja se näytti hauskalta, Elisa sanoo.

Milla on Elisan 20-vuotias isosisko.

Erityisesti Elisa tykkää peukutuksista, kehuista ja siitä, että videoiden tilaajien määrä kasvaa.

– Tulee hyvä olo, kun joku pitää siitä mitä teen.

Aluksi kameran edessä oleminen oli outoa. Jokainen uusi kommentti ja peukutus jännittivät. Tilaajien määrän nopea kasvu yllätti Elisan, ja hän tottui katsottavana olemiseen. Nyt Elisan videokanavaa tilaa yli 7 000 ihmistä, eikä Elisa oikeastaan enää edes ajattele heitä.

– Ihan parasta on, kun tulee inspiraatio. Jos keksin uuden kuvausidean, haluan päästä toteuttamaan sen heti.

Elisan poste restante -osoitteeseen tulee kysymyksiä ja joskus pieniä lahjoja. Teepusseja, karkkia ja koruja. Joskus hän saa ikäviä kommentteja.

– Jätän ne omaan arvoonsa. Vloggaaminen on niin kivaa puuhaa, olen ajan myötä innostunut siitä vain entistä enemmän. Varmaan teen tätä vielä mummonakin.

Eli nyt me kuvataan äidin kaa..

... mother tag, Elisan äiti Marita Grönman sanoo.

– Eikun mom tag, Elisa korjaa.

– Eli mulla on kysymyksiä, joihin äiti vastaa, Elisa jatkaa.

Keittiössä äidin kanssa kuvattu video: katsottu 17 783 kertaa, 464 yläpeukkua.

Maritaa, 48, ei ahdista ajatus, että Elisan elämä kiinnostaa tuhansia. Hän ei alkanut ladella kieltoja tai rajoituksia, kun Elisa kymmenvuotiaana kertoi haluavansa perustaa vlogin.

– Selitin Elisalle, mitä kaikkea netissä voi tulla vastaan. Ja mitä kameran edessä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, Marita sanoo.

Ei puhelinnumeroa, ei osoitetta. Ei kavereita videolle ilman vanhempien lupaa.

Äitivideolla Elisa lukee kännykästään ensimmäisen katsojien lähettämän kysymyksen.

– Mitä mieltä olet siitä, että mä aloin vlogata?

– Kyllä mä mietin ensin, mitä mieltä siitä olen. Mutta Milla oli jo vloggaaja ja lupasi katsoa sun perään. Mikä siinä sitten.

Sitten video kertoo, mitkä ovat Elisan lempijuomat (maito ja cola) ja sen, millainen hän oli vauvana (pienikokoinen ja kalju, ja herätti äidin joka yö).

Äiti ja sisko tukevat Elisan harrastusta. Äiti osti kameran lahjaksi, ja isosisko auttaa editoinnissa. Sisko myös käy läpi Elisan YouTube-tilin kommentit ennen kuin ne menevät julki.

– Osa kavereistani haluaisi vlogata, mutta heidän vanhempansa eivät anna lupaa.

Mikä oli mun ponin nimi ja rotu? Mikä on mun parhaan kaverin toinen nimi? Mun lempiaine koulussa? Niitä on neljä.

Elisa ja Milla kilpailevat Sister test -videolla, kumpi tuntee toisen paremmin. Milla tietää melkein kaiken: Pontus, shetlanninponi, Olga, kässä, kuvis, hissa ja liikka.

Katsottu 23 705 kertaa, 243 tykkäystä.

Elisa tuskin vloggaisi näin nuorena ilman Millaa. Isosiskolla oli oma blogi jo teininä, vlogin pitämisen hän aloitti kolme vuotta sitten. Pian Milla jo auttoi Elisaa videoiden kuvauksessa ja editoinnissa. Aluksi enemmän, nykyään vähemmän, sillä Elisa on oppinut koko ajan näppärämmäksi tekniikan kanssa.

Milla on myös se, joka patistaa lempeästi Elisaa vastailemaan katsojien kommentteihin ja kysymyksiin. Vastavuoroisuus on tärkeä osa tubettamisen kulttuuria.

– Elisan vlogilla on jo kolme kertaa enemmän seuraajia kuin omallani, Milla sanoo.

Isosiskonsa mukana Elisa pääsi käymään myös tubettajien kokoontumisessa, Tubeconissa Helsingissä viime vuonna.

Ootte molemmat tosi nättejä, joku kommentoi videota.

Kiitos :)

Räpläät koko ajan hiuksias! Se on ärsyttävää, sorry vaa, joku kommentoi. Alapeukkuja, kolme, kaksitoista, kahdeksantoista.

Joskus palaute on kielteistä, mutta Elisa ei välitä.

Marita on iloinen siitä, että Elisan itsetunto on vahva. Koulussa Elisa puolusti tulisesti tyttöä, jonka tubevideosta yksi luokan pojista teki pilaa.

– Elisa on herkkä ja arka tyttö, mutta toisissa asioissa hirveän reipas. Hämmästelen aina sitä, miten luonteva hän osaa olla kameran edessä. Itse menen vielä tässäkin iässä ihan puihin, jos joudun puhumaan julkisesti. Nykyajan lapset kasvavat paljon vanhempiaan rennommiksi, Marita arvelee.

– Tykkään siitä, että Elisa on videoissaan selvästi vielä lapsi, oma aito ja nauravainen itsensä. Jos naamaan ilmestyisi liikaa meikkiä tai päälle liian tiukkaa ja avointa vaatetta, puuttuisin asiaan heti.

Marita ja Elisa asuvat kahdestaan. Milla viihtyy lähistöllä omassa kodissaan poikaystävänsä Pekon kanssa. Tyttöjen isoveli Jiri asuu toisaalla perheineen.

– Olen sinkkuäiti, eikä minulla ole koskaan ollut rahaa tuhlattavaksi. On ollut pakko opettaa lapsille, ettei kaikkea voi saada, muun muassa matkusteluun meillä ei oikeastaan ole varaa. Autoakaan ei ole, mikä rajoittaa Elisan ratsastusharrastusta, Marita sanoo.

Mutta läppäri, ikkuna maailmaan, perheessä on ollut aina. Sen avulla Elisa on jo pitkään seurannut omia tubettajaidoleitaan, kuten Ilona Juliaa ja mariieveronicaa.

– Elisa voisi olla koneella vaikka kuinka kauan ja näprää puhelintaan jatkuvasti. Hänen iPhonensa takavarikointi on tämän huushollin rankin kurinpitokeino. Turvaudun siihen vain, jos mikään muu ei auta.

”Suurin osa seuraajista on muita lapsia, jotka pitävät Elisaa kaverina.”

Ootte molemmat tosi nättejä. Ootte niin ihanii. Oot kaunis niinku äitisikin.

Olin tuolla kauppakeskuksessa sillon ku sinäkin. En vaa uskaltanu tulla sanoo moi.

Julkisuus on jo osa perheen elämää. Marita on huomannut Elisan kanssa kaupungilla liikkuessaan, että samanikäiset tytöt ja pojat vilkuilevat tätä uteliaasti: Onko toi se, oikeesti?

Kotona kahvipöydässä Elisa maistelee äidin tekemää mustikkarahkaa ja juo mehua ruusukuvioisesta kupista. Juttelee kohteliaasti, muistaa kiittää kaikesta ja nauraa isosiskonsa vitseille.

YouTubessa tavallinen tyttö voi olla idoli.

– Enimmäkseen Elisa on saanut vlogistaan vain positiivista palautetta. Suurin osa seuraajista on muita lapsia, jotka pitävät häntä kaverina, Milla sanoo.

Vaatteita, kännykänkuoria ja kosmetiikkaa nuorille kauppaavat yritykset tietävät, että tuotteiden näkyminen suosittujen tubettajien videoilla uppoaa kohderyhmään perinteistä mainontaa tehokkaammin. Elisankin perheelle on jo tullut mahdollisilta yhteistyökumppaneilta pari yhteydenottoa.

– Ohjaan pyynnöt Millalle. Minä huolehdin äidin hommista eli siitä, että Elisa hoitaa koulun, pitää huoneensa siistinä ja tekee muutakin kuin roikkuu netissä, Marita hymähtää.

Millaa hymyilyttää.

– Äiti on Elisan suurin fani.

Meidän Perhe 6/15

Elisa YouTubessa

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Testaa, selviätkö uusimmista luonnontieteen Pisa-tehtävistä!

PISA-tutkimukset kertovat oppilaiden osaamisesta perusopintojen päättövaiheessa eli 9. luokalla.

PISA-tehtäviä kehittävät opetuksen huippuasiantuntijat eri maista. Niillä testataan lukutaitoa sekä matemaattista ja luonnontieteiden osaamista.

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen verkkosivuilla on nyt julkistettu tuoreimpia, vuoden 2015 PISA-tutkimuksen luonnontieteiden tehtäviä.

Kokeile tästä, osaatko ratkaista tehtävät!

Vanhemman tehtävä on opettaa, miten omista tekemisistä otetaan vastuu, kirjoittaa Marko "Fobba" Forss kolumnissaan.

Olen nähnyt useita kiusaamistapauksia työni takia. Ne kertovat paljon vanhemmista ja heidän valmiuksistaan kasvattaa lapsiaan.

Toiset tytöt kiusasivat koulukaveriaan yläkoulussa. Kiusaaminen meni sen verran vakavaksi, että poliisi puhutti kiusaajia ja heidän vanhempiaan. Tapaamiset sujuivat muutoin hyvässä ja sovinnollisuutta tavoittelevassa hengessä, mutta yhden kiusaajan kanssa viesti ei mennyt perille. Syy oli vanhemmissa.

Vanhemman asenne oli vähättelevä.

Lapsen isä aloitti tapaamisen kysymällä, mikä on niin tärkeää, että hänen aikaansa pitää tuhlata. Vanhemman asenne oli vähättelevä, ja näytöstä seurannut tytär vain kiherteli.

Tämä oli äärimmäinen esimerkki hankalasta vanhemmasta, mutta tuskin tuntematon opettajille, sosiaalityöntekijöille tai poliisille.

En juuri pidä vanhemmista, jotka eivät puutu hiekkalaatikolla kiusaamiseen. He jättävät yleensä asian siihen, että sanovat lapselleen "äläs nyt viitsi". Lapsi saa jatkaa hölmöilyä ja vanhempi jatkaa saman tehottoman mantran hokemista. Vielä vähemmän pidän vanhemmista, jotka lapsen kasvettua kouluikäiseksi toimivat niin kuin tämän kiusaajan isä.

Kuvaan astui parhaan A-ryhmän vanhempi.

Kerron toisen tapauksen. Alakouluikäiset lapset olivat leikkineet koulun pihalla. Yksi pojista oli saanut muiden yllyttämänä idean rikkoa toisen pojan aurinkolasit. Opettaja näki tilanteen, ja asiaa selviteltiin koulussa.

Kuvaan astui kuitenkin parhaan A-ryhmän vanhempi, joka ei siirrä kasvatusvastuutaan opettajille, sosiaaliviranomaisille tai poliiseille.

Äiti otti yhteyttä aurinkolasinsa menettäneen lapsen vanhempiin ja lupasi korvata vahingon. Lisäksi hän kysyi, voiko tulla oman lapsensa kanssa pyytämään anteeksi. Pian ovikello soi. Aurinkolasit korvattiin, ja poika pyysi anteeksi.

Koska lapsella oli parhaan A-luokan vanhemmat, hän sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Vaikka lasta nolotti, se oli hänelle mielestäni myönteinen kokemus. Koska pojalla oli parhaan A-luokan vanhemmat, poika sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Koulujen alettua on paikallaan katsoa peiliin ja kysyä, kuinka puolueettomasti ja asiallisesti pystyy hoitamaan oman lapsensa asioita.

Osaatko asettaa hänelle rajoja ja opettaa ottamaan vastuuta, kun vahinkoja sattuu? Tämä ei tarkoita, etteikö oman lapsen puolia saisi pitää. Asiat pitää kuitenkin yrittää hoitaa suoraselkäisesti.

Muuten lapsi oppii ihan vääriä asioita.

Oppilailta kännykät pois ja opiskeluun on helpompi keskittyä? Ei välttämättä toimi, singaporelaistutkimus selvitti.

Tutkijoiden mukaan kännyköiden kieltäminen luokkahuoneissa voi häiritä oppimista enemmän kuin helpottaa.

Oppilaat ovat niin riippuvaisia älypuhelimistaan, että niiden kieltäminen tekee heidät entistä levottomammiksi. Se taas häiritsee oppimista ja voi alentaa arvosanoja.

Tuloksista uutisoi brittiläinen The Telegraph.

Opiskelijat pelkäävät jäävänsä ulkopuolelle

Opiskelijat tekivät singaporelaistutkimuksessa tiedollisia toimintoja, kuten muistamista ja havainnointia, mittaavia testejä. Puolelta otettiin testien ajaksi kännykät pois, puolet saivat pitää ne mukanaan.  

Opiskelijat, joilla ei ollut puhelimia, saivat 17 prosenttia huonommat pisteet muistia mittaavissa tehtävissä kuin opiskelijat, joilla oli puhelimet.  

Singaporelaistutkijat suosittelevat, että opettajat ottavat nuorten älypuhelinriippuvuuden vakavasti ja huomioivat sen opetuksessa.

Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta.

Kännykkäkiellon vaikutuksesta oppimiseen on saatu myös päinvastaisia tuloksia. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että puhelinkielto koulussa parantaa oppilaiden koetuloksia.

Vierailija

Tutkimus: Kännykkäkielto koulussa voi häiritä oppimista

"Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta." Keneltä niitä viestejä oikein tulee kesken koulupäivän? Ja mihin ne muka katoaisivat niin ettei niitä voi lukea koulupäivän jälkeen?
Lue kommentti
Vierailija

Tutkimus: Kännykkäkielto koulussa voi häiritä oppimista

Kavereiltahan niitä viestejä tulee kesken koulupäivän. Ja niihin vastataan ja niihin vastataan ja niihinkin vastataan. Toisin sanoen rupatellaan koulupäivän ja tuntien aikana kavereiden kanssa. Aika kamala ajatus, että oppilaat pelkäävät kolmen vartin tai puolentoista tunnin puhelittomuutta. Ja vielä kamalampi ajatus on se, että vanhemmat sallivat lastensa kasvaa noin riippuvaisiksi kavereistaan ja kännykästään.
Lue kommentti