Näillä asiantuntijan ohjeilla teet lapsesi älypuhelimen käytöstä mahdollisimman turvallista.

On yhä tavallisempaa, että lapsen ensikännykäksi valitaan älypuhelin, jonka avulla pääsee nettiin kaikkialla. Lapsille ja nuorille puhelin on erityisesti hauska sosiaalisen median käyttöväline, mutta somessa piileviä vaaroja he eivät aina osaa varoa.

Näillä some-poliisi Marko ”Fobba” Forssin ohjeilla teet lapsesi älypuhelimen käytöstä mahdollisimman turvallista.

Keskustelkaa yhdessä pelisäännöistä

 1. Sovi lapsen kanssa, mitä sovelluksia puhelimeen laitetaan. Mieti, mihin puhelinta on tarkoitus käyttää ja valitse sovellukset lapsen iän mukaan – saako tokaluokkalainen olla jo Instagramissa?
 2. Jos lapsi käyttää Facebookia, Instagramia tai muita kuvanjakopalveluita, jutelkaa siitä, millaisia kuvia nettiin saa ladata. Mieti, kenen haluat näkevän lapsesi kuvia, ja rajoita eri somesovellusten yksityisyysasetuksia sen mukaan.
 3. Kerro, ettei maksullisia pelejä tai appeja saa ladata. Voit myös rajoittaa sovellusten lataamista esimerkiksi niin, ettei sitä voi tehdä ilman suojakoodia.
 4. Sovelluskaupoissa on mahdollista suodattaa vain halutun ikärajan appit näkyviin, ja pelien sisäisiä ostoja rajoittamalla huolehdit siitä, ettei lapsi tuhlaa saldoaan Candy Crush -elämien ostoon.
 5. Halutessasi tee selväksi jo etukäteen, että jos lapsi ei noudata yhdessä sovittuja pelisääntöjä, laite otetaan häneltä pois.

Kerro sosiaalisen median vaaroista

 1. Muistuta, että viestit ja kuvat leviävät salamannopeasti. Lapsi voi ajatella, että selfien näkevät vain omat Facebook-kaverit. Aina on kuitenkin mahdollista, että joku poimii kuvan ja jakaa sen eteenpäin.
 2. Kerro, että somessa esiintyvät ihmiset eivät aina välttämättä ole sitä, miltä näyttävät. Muistuta, ettei lapsi saa ikinä kertoa tuntemattomille omaa puhelinnumeroaan tai osoitettaan.
 3. Jutelkaa siitä, että netin kuvagallerioista tai videopalveluista saattaa löytyä lasta järkyttävää materiaalia. Pyydä lasta kertomaan, jos hän näkee jotain ikävää. Keskustelkaa kuvista tai videoista yhdessä, etteivät ne jää vaivaamaan lasta.

Ketään ei saa kiusata

 1. Sosiaalisen median kautta tapahtuva kiusaaminen on yhä yleisempää.
 2. Jutelkaa kiusaamisesta yhdessä lapsen kanssa. Muistuta, että nettikiusaaminen tuntuu uhrista/kiusatusta yhtä pahalta kuin koulun pihalla tapahtuva nimittelykin.
 3. Kerro lapselle, että kiusaamista on myös toisen haukkuminen Facebookissa, ikävien viestien kirjoittelu ja kaverin kuvien tai tietojen levittäminen.
 4. Pyydä lasta kertomaan, jos hän kokee, että häntä itseään tai kaveria kiusataan sosiaalisessa mediassa. Kerro, että voit puuttua asiaan vain, jos tiedät siitä.

Seksuaalirikoksia tehdään myös somessa

 1. On yhä tavallisempaa, että seksuaalista häirintää tehdään sosiaalisen median kautta. Vaikka aihe tuntuisi itsestäsi vaikealta, käy lapsen kanssa läpi, millaiseen materiaaliin netissä voi törmätä ja miksi se on vakava asia.
 2. Neuvo lasta kertomaan heti, jos hänelle lähetetään epämiellyttäviä tai pelottavia kuvia.
 3. Muistuta teinille, että toisen alastonkuvien luvaton levittely somessa on myös rikos. Nuoren voi yllättää myös se, että pelkästään nöyryyttävistä kuvista tykkääminen Facebookissa voidaan tulkita laissa kunnianloukkaukseksi.

Pidä vielä mielessä

 1. On olemassa erilaisia keinoja, joilla voit muokata lapsen puhelimesta turvallisemman. Valitse oikeanlainen liittymä myyjän avulla ja mieti, haluatko estää asiattomille sivuille pääsyn lapsilukkopalvelun avulla. Nykyään on tarjolla myös palveluita, joilla voit nähdä etänä esimerkiksi sen, onko lapsen puhelin äänettömällä ja laittaa itse äänet päälle.
 2. Mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän vanhemman on valvottava puhelimen käyttöä. Vanhemmalla on oikeus lukea lapsen viestejä, jos hän sen kokee tarpeelliseksi.
 3. Muista, että vaikka olisit suojannut oman lapsesi kännykän, useimmilla hänen kavereistaankin on älypuhelin. Vaikka luottaisit, että lapsesi noudattaa sovittuja sääntöjä, saattaa kaveri näyttää omasta puhelimestaan kiellettyä materiaalia.

Marko Forssin Fobban sosiaalisen median selviytymisopas ilmestyi e-kirjana 7.8. Kirja julkaistaan myöhemmin myös printtinä.

Lue lisää

Tunnista grooming - Näin hyväksikäyttäjä koukuttaa nuoren netissä
Tiedätkö, mitä kaikkea lapsesi tekee kännykällään?
"En voinut seurata sivusta, kun lapseni kaveria kiusattiin netissä"

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Vierailija

Olen aina sanonut, että maailma olisi taas himpun verran parempi paikka, jos vanhemmat keskittyisivät "Kunpa lastani ei kiusattaisi" ajattelumallin sijaan kasvattamaan lapsensa ajattelumallilla "Kunpa lapsestani ei kasvaisi kiusaajaa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Testaa, selviätkö uusimmista luonnontieteen Pisa-tehtävistä!

PISA-tutkimukset kertovat oppilaiden osaamisesta perusopintojen päättövaiheessa eli 9. luokalla.

PISA-tehtäviä kehittävät opetuksen huippuasiantuntijat eri maista. Niillä testataan lukutaitoa sekä matemaattista ja luonnontieteiden osaamista.

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen verkkosivuilla on nyt julkistettu tuoreimpia, vuoden 2015 PISA-tutkimuksen luonnontieteiden tehtäviä.

Kokeile tästä, osaatko ratkaista tehtävät!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemman tehtävä on opettaa, miten omista tekemisistä otetaan vastuu, kirjoittaa Marko "Fobba" Forss kolumnissaan.

Olen nähnyt useita kiusaamistapauksia työni takia. Ne kertovat paljon vanhemmista ja heidän valmiuksistaan kasvattaa lapsiaan.

Toiset tytöt kiusasivat koulukaveriaan yläkoulussa. Kiusaaminen meni sen verran vakavaksi, että poliisi puhutti kiusaajia ja heidän vanhempiaan. Tapaamiset sujuivat muutoin hyvässä ja sovinnollisuutta tavoittelevassa hengessä, mutta yhden kiusaajan kanssa viesti ei mennyt perille. Syy oli vanhemmissa.

Vanhemman asenne oli vähättelevä.

Lapsen isä aloitti tapaamisen kysymällä, mikä on niin tärkeää, että hänen aikaansa pitää tuhlata. Vanhemman asenne oli vähättelevä, ja näytöstä seurannut tytär vain kiherteli.

Tämä oli äärimmäinen esimerkki hankalasta vanhemmasta, mutta tuskin tuntematon opettajille, sosiaalityöntekijöille tai poliisille.

En juuri pidä vanhemmista, jotka eivät puutu hiekkalaatikolla kiusaamiseen. He jättävät yleensä asian siihen, että sanovat lapselleen "äläs nyt viitsi". Lapsi saa jatkaa hölmöilyä ja vanhempi jatkaa saman tehottoman mantran hokemista. Vielä vähemmän pidän vanhemmista, jotka lapsen kasvettua kouluikäiseksi toimivat niin kuin tämän kiusaajan isä.

Kuvaan astui parhaan A-ryhmän vanhempi.

Kerron toisen tapauksen. Alakouluikäiset lapset olivat leikkineet koulun pihalla. Yksi pojista oli saanut muiden yllyttämänä idean rikkoa toisen pojan aurinkolasit. Opettaja näki tilanteen, ja asiaa selviteltiin koulussa.

Kuvaan astui kuitenkin parhaan A-ryhmän vanhempi, joka ei siirrä kasvatusvastuutaan opettajille, sosiaaliviranomaisille tai poliiseille.

Äiti otti yhteyttä aurinkolasinsa menettäneen lapsen vanhempiin ja lupasi korvata vahingon. Lisäksi hän kysyi, voiko tulla oman lapsensa kanssa pyytämään anteeksi. Pian ovikello soi. Aurinkolasit korvattiin, ja poika pyysi anteeksi.

Koska lapsella oli parhaan A-luokan vanhemmat, hän sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Vaikka lasta nolotti, se oli hänelle mielestäni myönteinen kokemus. Koska pojalla oli parhaan A-luokan vanhemmat, poika sai oppia, miten ottaa vastuuta siitä, mitä tekee.

Koulujen alettua on paikallaan katsoa peiliin ja kysyä, kuinka puolueettomasti ja asiallisesti pystyy hoitamaan oman lapsensa asioita.

Osaatko asettaa hänelle rajoja ja opettaa ottamaan vastuuta, kun vahinkoja sattuu? Tämä ei tarkoita, etteikö oman lapsen puolia saisi pitää. Asiat pitää kuitenkin yrittää hoitaa suoraselkäisesti.

Muuten lapsi oppii ihan vääriä asioita.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oppilailta kännykät pois ja opiskeluun on helpompi keskittyä? Ei välttämättä toimi, singaporelaistutkimus selvitti.

Tutkijoiden mukaan kännyköiden kieltäminen luokkahuoneissa voi häiritä oppimista enemmän kuin helpottaa.

Oppilaat ovat niin riippuvaisia älypuhelimistaan, että niiden kieltäminen tekee heidät entistä levottomammiksi. Se taas häiritsee oppimista ja voi alentaa arvosanoja.

Tuloksista uutisoi brittiläinen The Telegraph.

Opiskelijat pelkäävät jäävänsä ulkopuolelle

Opiskelijat tekivät singaporelaistutkimuksessa tiedollisia toimintoja, kuten muistamista ja havainnointia, mittaavia testejä. Puolelta otettiin testien ajaksi kännykät pois, puolet saivat pitää ne mukanaan.  

Opiskelijat, joilla ei ollut puhelimia, saivat 17 prosenttia huonommat pisteet muistia mittaavissa tehtävissä kuin opiskelijat, joilla oli puhelimet.  

Singaporelaistutkijat suosittelevat, että opettajat ottavat nuorten älypuhelinriippuvuuden vakavasti ja huomioivat sen opetuksessa.

Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta.

Kännykkäkiellon vaikutuksesta oppimiseen on saatu myös päinvastaisia tuloksia. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että puhelinkielto koulussa parantaa oppilaiden koetuloksia.

Vierailija

"Oppitunneilla voi pitää vaikkapa pieniä taukoja, jolloin oppilaat saavat tarkistaa puhelimensa viestit ja vastata niihin. Näin heidän ei tarvitse pelätä, että he jäävät paitsi jostain mielenkiintoisesta."

Keneltä niitä viestejä oikein tulee kesken koulupäivän? Ja mihin ne muka katoaisivat niin ettei niitä voi lukea koulupäivän jälkeen?

Vierailija

Kavereiltahan niitä viestejä tulee kesken koulupäivän. Ja niihin vastataan ja niihin vastataan ja niihinkin vastataan. Toisin sanoen rupatellaan koulupäivän ja tuntien aikana kavereiden kanssa.

Aika kamala ajatus, että oppilaat pelkäävät kolmen vartin tai puolentoista tunnin puhelittomuutta. Ja vielä kamalampi ajatus on se, että vanhemmat sallivat lastensa kasvaa noin riippuvaisiksi kavereistaan ja kännykästään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.