Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Opettele luovimaan tahtoikäisen kanssa, saatat yllättyä.

Kaksivuotias ei aio pukea haalaria. Eikä muuten hanskojakaan. Ja nyt lensi kypärämyssy päästä. En tahdo ulos! Mutta kun leikkipuiston makuun on päästy, tahtopallero ei suostukaan lähtemään kotiin. Ei nyt, kun pitää kiivetä tuon ison kiven päälle vielä viisi kertaa. Ei, ei, ei!

Pari–kolmevuotiaana lapsi harjoittelee ahkerasti oman tahdon ilmaisua. Vaikka kehitysvaiheesta käytetään usein nimitystä uhmaikä, lähtökohtaisesti siinä ei ole kyse uhmaamisesta, sanoo varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta.

Pieni ihminen haluaa vain tehdä itse itseään koskevia valintoja – koskea, kiivetä, mennä tai olla menemättä – aivan kuten kuka tahansa. Omaehtoinen toiminta on yksi ihmisen psykologisista perustarpeista.

– Jokaisella ihmisellä, vauvasta vaariin, on halu toimia oman tahtonsa mukaisesti. Kun pieni lapsi näkee jotakin kiinnostavaa, hän tahtoo mennä katsomaan sitä. Tai hän näkee portaat ja tahtoo kiivetä, Laakso kuvaa.

Sama tarve näkyy jo vauvassa: hän kääntää päätään tai huitoo vinhasti käsillään. Parivuotiaalla on jo eri kyvyt ja keinot käytössään. Hän pystyy liikkumaan itse ja ilmaisemaan tahtonsa sanoin. Siksi halu päättää itse näkyy tässä iässä voimakkaasti – toisilla toki vahvemmin kuin toisilla. On temperamentiltaan voimakkaammin omaa tahtoaan ilmaisevia ja sitten helposti toisten tahtoon mukautuvia taaperoita.

Hyvä, kun pidät puolesi!

Oman tahdon harjoitteleminen on osa itsenäistymistä ja identiteetin kehittymistä, joka jatkuu läpi lapsuuden. Uhmavaihe on tärkeä lapsen itseluottamuksen ja elämässä pärjäämisen kannalta, toteaa kasvatustieteen tohtori, kasvatusneuvoja ja kouluttaja Arja Lundán. Lapsi opettelee pitämään puolensa ja sanomaan ei. Siitä on vielä hyötyä koulussa ja ihmissuhteissa.

Valitse taistelusi. Kaikkiin sodanjulistuksiin on turha lähteä mukaan.

Pää punaisena karjuvaan lapseen voi olla näin nähtynä helpompi suhtautua myönteisesti: hyvä vain, kun ilmaiset tahtosi. Se ei tarkoita kaiken sallimista.

– Lapsi tarvitsee turvallisia rajoja. Aikuisen on kuitenkin hyvä valita taistelunsa. Kaikkiin pikkulapsen sodanjulistuksiin on turha lähteä mukaan, jotta arki ei ole jatkuvaa vääntöä, Lundán sanoo.

Ajatus liikennevaloista voi auttaa hahmottamaan asiaa. Vihreän valon asioista, kuten lempiväristä tai mieluisasta leikistä, lapsi voi ikänsä mukaisesti päättää itse. Keltaisen valon asioista voi neuvotella tai tarjota vaihtoehtoja: otetaanko aamupalaksi puuroa vai viiliä. Punaisen valon asioista ei voi joustaa: auton alle ei juosta, hellaa ei kosketa, hampaat pestään.

Tule sopivasti vastaan

Tahtoikäistä saa olla nostamassa, estämässä ja ohjeistamassa kymmeniä kertoja päivässä. Pikkuinen tahtoisi juosta päättömästi kadun yli, maistaa kukkamaljakosta tai tyhjentää keksihyllyn joka kauppareissulla.

Utelias taapero tarvitseekin paljon valvontaa ja kärsivällistä ohjausta. Jotta elämä ei olisi yhtä tahtojen taistoa, kannattaa opetella hiukan strategista ajattelua ja kykyä luovia, Marja-Leena Laakso suosittelee. Missä tilanteissa komentoja paremmin tepsisikin huumori, leikki tai hienovarainen houkuttelu?

Jos lapsi tahtoo juosta käytävällä, mutta aikuisen mielestä on jo aika lähteä, löytyisikö kompromissi? Kipitetäänpä vielä yhden kerran päästä päähän yhdessä ja sitten lähdetään.

– Kyllä aikuinen voi tulla joskus vastaan menettämättä auktoriteettiaan. Kun aikuinen antaa vähän periksi, lapsikin antaa periksi. Se vahvistaa lämmintä suhdetta ja myönteistä vuorovaikutusta, Laakso sanoo.

Nujertava kuri voi herättää lapsessa kapinamielen, kun taas lämmin vastavuoroisuus lisää luottamusta. Säilyttämällä myönteisen ja sopivasti joustavan asenteen aikuinen säästää sekä aikaa että omia hermojaan.

– Kannattaa miettiä, kumpi on tärkeämpää: yhteinen hyvä mieli vai se, että saa loppuun saakka oman periaatteensa läpi.

Ei pahuuttaan utelias

Pieni lapsi kokeilee rajojaan, mutta hänellä on pohjimmiltaan halu tehdä oikein.

Lapsi kiipeää vaarallisiin portaisiin, koska on kiinnostunut näkemään korkealle. Hän huutaa kauppareissulla, koska on väsynyt ja tuntee itsensä ulkopuoliseksi aikuisten neuvotellessa viikonlopun ruokatarpeista. Ei hän tee niin kiusatakseen tai ajaakseen vanhempansa hermoromahdukseen.

Kun lapsi saa osallistua, hänellä ei ole niin suuri tarve vastustaa.

Tämän muistaminen voi Laakson mukaan auttaa aikuista säilyttämään malttinsa, vaikka lapsen käytös rasittaa ja julkisella paikalla ehkä hävettääkin. Aikuisen kiihtymys vain aktivoi lapsen stressitasoa.

Myös ennakointi auttaa välttämään pulmatilanteita. Jos taaperon kanssa on mentävä hoitopäivän jälkeen markettiin, kannattaa kuoria kuuma toppapuku, antaa välipalaa ja vähän sylitelläkin ennen kuin lähtee edes yrittämään.

– Opeta lapselle, miten kaupassa toimitaan ja ota hänet mukaan punnitsemaan vaikka kurkkua. Kun lapsi tuntee itsensä osalliseksi, hänellä on pienempi tarve heittäytyä poikkiteloin, Arja Lundán sanoo.

Kun lapsi ei saa tahtoaan läpi ja turhautuu, hän tarvitsee aikuista selvitäkseen tunnekuohustaan. Raivoavalle pikkuiselle kannattaa puhua rauhoittavasti: Kaikki on hyvin. Sinua harmittaa. Et silti voi lyödä.

Yllätä kuiskauksella

Joskus yllättäminen auttaa. Suuttumisen sijasta kokeilekin kuiskata hiljaa: Kuules kiukkumieli, olet rakas, tiesitkös sitä? Kun äänen korottamisen sijaan madallatkin sen ihan lempeäksi, autat sekä lasta että itseäsi rauhoittumaan.

Jokainen voi kokeilla, millaiset luovat kikat juuri omaan lapseen toimivat.

– Yksittäisen tilanteen mokaamisesta on turha kantaa syyllisyyttä. Yritä seuraavalla kerralla jotain uutta lähestymistapaa, ehkä silloin sujuu jo paremmin. Näissä tilanteissa kasvavat aina sekä aikuinen että lapsi, Arja Lundán rohkaisee.

Vauva 1–2/2016

Tyttö-poika-rajojen kaataminen päiväkodeissa ja kouluissa on vain hyvä asia, päätoimittaja Anna Ruohonen kirjoittaa.

Lapseni kävivät päiväkotia, jossa oli tyttöjen jonot ja poikien jonot. Kun lapset aamulla tulivat päiväkotiin, piti heidän valita menevätkö tyttöjen kanssa askartelemaan vai poikien kanssa leikkimään ukkeleilla ja autoilla. Kevätjuhlassa oli tyttöjen esitys ja poikien esitys, ja retkelläkin lapset kävivät tytöt ja pojat erikseen.

Se oli hullua: Aikuisten tekemä jaottelu ohjasi lasten ystävyyssuhteita ja alleviivasi lapsille, että tyttöjen ja poikien välillä on yhdessä tekemisen raja. Jako lisäsi ryhmäpainetta tyttöjen ja poikien kesken ja tunnetta siitä, että on olemassa jokin tytön tai pojan malli, jollainen pitäisi olla.

Onko työpaikkasi ruokalassa erikseen jono naisille ja miehille?

Malli näkyi siinäkin, miten lapsista puhuttiin. Oli prinsessat ja spidermanit.

Mutta onko työpaikkasi ruokalassa erikseen jono naisille ja miehille? Ei meilläkään.

Vaikka ei, itse työmarkkinat ovat Suomessa edelleen jakautuneet naisten ja miesten aloihin. Tämä ylläpitää eroja palkoissa ja eläkkeissä – ja rajoittavia ajatusmalleja siitä, mitä itsestä voi tulla. Suomalaisnaisen euro on noin 83 senttiä etenkin siksi, että naiset ja miehet työskentelevät eri aloilla. Suomessa ero on suuri, kun vertaillaan Euroopan maita.

Tänään some kauhisteli virheellisiä tulkintoja Opetushallituksen oppaasta, joka neuvoo kouluja tasa-arvosuunnitelman tekemisessä. Kuten päivän mittaan on jo selvinnyt, opas ei määrää, että tyttöjä ei saa sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi (kannattaa lukea Nytin juttu kokonaan).

Opas kehottaa kohtelemaan lapsia yksilöinä, eikä tyttöjen tai poikien joukon osana.

Se sijaan opas kehottaa kohtelemaan lapsia yksilöinä, eikä tyttöjen tai poikien joukon osana. Tytöt ja pojat -jankutus ylikorostaa sukupuolen merkitystä.

Opas kehottaa välttämään valmiita malleja siitä, millaisia ovat tytöt tai pojat. Tarkoitus on varmistaa, että kaikilla lapsilla on tasa-arvoinen mahdollisuus kouluttautua, oppia ja löytää oma alansa. Ja löytää omanlaisensa joukko, johon saa tuntea kuuluvansa.

Ehkäpä myös esittää kevätjuhlassa sitä, mitä itse on oppinut.

Lapset kasvavat kohti elämää, jossa työtä tai ystävyyttä ei valita sukupuolielimillä.

Siitä vanhemmat saavat olla vain onnellisia.

Vierailija

Kolumni: Kiitos, ei enää lasten luokittelua prinsessoihin ja hämähäkkimiehiin

Vierailija kirjoitti: Minkäs teet, jos lapsi parkuu prinsessapuvun perään. Eihän siinä nyt mitään ongelmaa ole, sen kun pitää. Ongelma tulee siinä kun tyttö ei halua olla prinsessa vaan merirosvo mutta päiväkodissa määrätään että kyllä sun nyt vaan pitää olla koska olet tyttö, mekko ylle ja kruunu päähän ja ole hiljaa (noin kävi mun tytölle).
Lue kommentti
Vierailija

Kolumni: Kiitos, ei enää lasten luokittelua prinsessoihin ja hämähäkkimiehiin

Musta on hämmentävää miten väärin tämän asian voi ymmärtää halutessaan. Ei kai ongelma ole se jos 4v tyttö haluaa ja saa olla prinsessa. Ongelma on se ettei hänelle juuri tarjota vaihtoehtoja. Ja se että 3-vuotias poika "ei saa". Meillä on isosiskon imussa prinsessoiva pikkupoika ja kyllä hänelle ympäristö tekee selväksi että nyt menee pieleen. Naamiaisissakin pitää naureskella, kaupassa myyjä hohotti kun hyllyn välissä selitin lapselle että ei löydy hänelle oikean mallisia frozen-pikkareita,...
Lue kommentti

Veera Degerholm neuvoo, mikä voi auttaa, kun lapsi ei suostu syömään tai pukemaan.

Pistä leikiksi, kun lapsi kenkkuilee, Pikku Kakkosesta tuttu Veera Degerholm sanoo.

– Anna asioille elämä. Jos lapsi ei suostu pukemaan saappaita, saapas voi alkaa märistä: Mutta kun minä olen aaaina haaveillut, että pääsisin kanssasi ulos. Kilttiiiiii...

Omia mielipiteitään voivat lausua myös vaikka ruoat, joita lapsi ei halua syödä – tai hammasharja, joka uhataan jättää vaille käyttöä.

Veera Degerholm käytti kikkaa paljonkin silloin, kun omat jo teini-ikäiset lapset olivat pienempiä.

Perheen suosikkileikkeihin kuuluu myös pienoismaailmojen rakentelu yhdessä.

– Siinä pääsee keksimään pikkuasioille ja -esineille uusia tarkoituksia, asiat edustavat yhtäkkiä jotain ihan muuta kuin mitä ne oikeasti ovat. Se on aikuiselle ihan terapiaa.

Veera Degerholm kuvattiin Leikkipäivän päätapahtumassa Helsingissä 13.10.

Pikkupoika juoksee, kiipeilee eikä malta istua hetkeäkään aloillaan. Mistä loputon energia pursuaa?

1. Se on biologiaa

Sohvasta tulee kiipeilyteline, sählymailasta miekka ja kaverista painivastustaja. Aikuista uuvuttaa, kun pikkupoika pursuaa aamusta iltaan energiaa. Juuri, kun olohuoneen ympärijuoksu on saatu päätökseen, sänkyyn viritellään jo painiottelua.

Pojat ovat keskimäärin fyysisesti levottomampia kuin tytöt. Ilmiötä selittää muun muassa mieshormoni testosteroni. Poikavauvan sukupuolirauhaset erittävät jo kohdussa testosteronia, ja testosteronitasot kohoavat syntymän jälkeen hetkellisesti parin kuukauden iässä.

Hormonitoiminta muokkaa kehittyviä aivoja, minkä vuoksi jo pienten lasten käyttäytymisessä näkyy sukupuolieroja. Testosteroni on yhdistetty muun muassa kilpailuhenkisyyteen ja ärhäkkyyteen.

Myös kulttuurilla on vaikutuksensa. Pojat ovat poikia -ajattelutavan vuoksi nujuaminen on yhä sallitumpaa pojille kuin tytöille.

Kannusta lasta puuhassa, josta hän nauttii, oli se sitten baletti tai jääkiekko.

2. Kaikki eivät peuhaa

Osa pojista lukee mieluummin sarjakuvia kuin juoksee pallon perässä. Sama pätee tyttöihin: toiset ovat rämäpäitä, toiset runotyttöjä. Jokainen lapsi on yksilö, eikä lasta pidä ahtaa tiettyyn muottiin.

Aikuisen kannattaa unohtaa valmiit lokerot ja kannustaa lasta puuhassa, josta hän nauttii, oli se sitten baletti tai jääkiekko.

Sekä rämäpäisyydessä että runopoikamaisuudessa on omat hyvät puolensa. Peloton duudsoni saattaa loistaa lumilautailijana. Mielikuvitusmaailmoissa viihtyvä lukutoukka taas saattaa suunnitella pihan luovimman risumajan.

Myös ihminen on nisäkäs, jonka poikanen kaipaa peuhaamista.

3. Anna lapsen painia

Kissanpennut hyökkäävät toistensa kimppuun ja kierivät karvapallona pitkin lattiaa. Myös ihminen on nisäkäs, jonka poikanen kaipaa peuhaamista. Vauhdikkain riekkumisvaihe alkaa yleensä 4–5-vuotiaana ja sitä kestää noin 8–9 vuoden ikään saakka.

Lasten nujuaminen saattaa näyttää aikuisesta tappelemiselta, mutta painiminen ja tappeleminen ovat kaksi eri asiaa. Jos leikki naurattaa eikä ketään satu, painimatsiin ei tarvitse puuttua. Peuhaamalla lapsi opettelee tuntemaan kehoaan ja sen rajoja.

Usein poika haluaa haastaa painiin tai sählymatsiin juuri isänsä. Isä-poikaottelut ovat pojalle tärkeä tapa rakentaa identiteettiä. Kannattaa antaa ainakin välillä pojan päätyä kisan voittajaksi.

4. Kanavoi liikuntaan

Jos olohuone meinaa muuttua jatkuvasti pomppulinnaksi tai taistelutantereeksi, energiaa kannattaa purkaa liikuntaan. Ulkoilma tekee hyvää, mutta myös kotiin voi rakentaa turvallisen peuhaamispaikan. Painialustaksi kelpaa lattialle levitetty patja.

Jos lapsen temppuilun katseleminen hirvittää, lapsi kannattaa viedä ohjattuihin treeneihin. Sirkuskoulut, urheilujoukkueet ja liikuntakerhot ovat hyviä paikkoja kanavoida energiaa ja kilpailuviettiä.

Lasta ei pidä torua energisyydestä. Hän ei mahda sille itse mitään.

5. Aseta riehumiselle rajat

Lapsella on ruoka- ja nukkumaanmenoajat, ja sama pätee riekkumiseen: energian purkamiselle on aikansa ja paikkansa.

Kun maljakot uhkaavat pudota pöydiltä tai nauru muuttua itkuksi, aikuisen kuuluu katkaista leikki ja kertoa, että nyt riittää. Hääkirkon penkissä venkoilevan lapsen voi ottaa kainaloon ja viedä ulos rauhoittumaan.

Lasta ei kuitenkaan pitäisi torua tai syyllistää energisyydestä, sillä lapsi ei mahda sille itse mitään.

Peuhaaminen olisi syytä lopettaa viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta lapsi ehtii rauhoittua ennen sänkyyn menoa.

6. Pyydä neuvolasta apua

Jos lapsi koheltaa niin, että luut murtuvat ja vanhempien pinna venyy, huoli kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa, päiväkodissa tai koulussa. Ammattilaiset osaavat arvioida, poikkeaako lapsen käytös selvästi muista ikätovereista.

Jos lapsi ei pysy hetkeäkään aloillaan, neuropsykologi voi tarvittaessa tutkia, onko levottomuus esimerkiksi ADHD:n merkki.

Juttuun on haastateltu lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosta. Hän on kirjoittanut poikien kasvatuksesta teoksen Elämäni poikana (WSOY 2005). Aihetta käsitellään myös Sinkkosen ja Laura Korhosen teoksessa Pulassa lapsen kanssa (Duodecim 2015).

Meidän Perhe 10/2016

Vierailija

Jari Sinkkonen: "Anna poikien painia"

Voi valtava kirjoitti: Mikä tasa-arvo? Miksi? Sukupuolten kehot toimivat luonnostaan eri tavalla mm. Sinkkosen mainitseman hormonitoiminnan vuoksi. Miksi luonnon omaa toimintaa pitäisi tasa-arvon nimissä muuttaa? Pitäiskö poikalapset neuvolassa pumpata täyteen naishormonia rokotusten yhteydessä, jotta olisimme kaikki ihanasti tasa-arvoisia? Ei. Lasten pitäisi antaa painia sukupuolesta riippumatta. Jos pojat ovat suuremmalla todennäköisyydellä niitä painijoita niin fine, mutta se ei saa estää...
Lue kommentti
Voi valtava

Jari Sinkkonen: "Anna poikien painia"

Mikä tasa-arvo? Miksi? Sukupuolten kehot toimivat luonnostaan eri tavalla mm. Sinkkosen mainitseman hormonitoiminnan vuoksi. Miksi luonnon omaa toimintaa pitäisi tasa-arvon nimissä muuttaa? Pitäiskö poikalapset neuvolassa pumpata täyteen naishormonia rokotusten yhteydessä, jotta olisimme kaikki ihanasti tasa-arvoisia?
Lue kommentti

Kaikki tunteet vihasta kateuteen ovat sallittuja, mutta ne eivät oikeuta käyttäytymään miten tahansa, Juulia Lahdensuo sanoo.

Jos lapsi raivostuu pelissä häviämisestä aina niin, että alkaa heitellä pelinappuloita, muut lapset eivät uskalla pyytää häntä pelaamaan. Tämä on yksi esimerkki siitä, miksi jokaisen aikuisen kannattaa opettaa lapselleen tunnetaitoja.

Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä tunnistaa, ilmaista ja säädellä tunteita. Esimerkiksi suuttumusta on opittava ilmaisemaan niin, ettei siitä aiheudu merkittävää harmia itselle tai muille.

Tunnetaitoja  opetellut  lapsi osaa myös mukautua muiden tunnetiloihin ja pystyy lohduttamaan surullista kaveria silloinkin, kun on itse riehakkaalla tuulella. Taitoja opetetaan etenkin helposti kiukustuville lapsille, mutta ne ovat yhtä tärkeitä myös niille, jotka ilmaisevat tunteitaan hyvin vähän.

Tunteiden säätely ei tarkoita sitä, että ne pitäisi kätkeä.

Tunnetaitoja on alettu pitää tärkeinä siinä missä äidinkieltä tai matematiikkaakin. Niiden opettelu on lisätty uuteen opetussuunnitelmaan, ja niitä harjoitellaan koulussa esimerkiksi leikin ja draaman avulla.

Tunteiden säätely ei tarkoita sitä, että ne pitäisi kätkeä. Kaikki tunteet vihasta kateuteen ovat sallittuja. Jokaista tunnettaan kannattaa arvostaa, koska ne kertovat tarpeista ja kokemuksista. Siitä saa tulla paha mieli, että joku kohtelee väärin, rikkoo vaikkapa leikin sääntöjä. Tunteet eivät kuitenkaan oikeuta käyttäytymään miten tahansa.

Tunnetaitoja voi harjoitella lapsen kanssa nimeämällä tunteita.

Lasta ei silti pidä syyllistää sanomalla, kuinka hänen kiukustaan tuli kaikille paha mieli. Älä myöskään tukahduta lapsen tunteita sanomalla “älä itke” tai että “älä nyt tuollaisesta hermostu”.

Tunnetaitoja voi harjoitella lapsen kanssa nimeämällä tunteita. Kiukkuisen lapsen kanssa voi jutella siitä, tunteeko hän mielestään kiukkua vai vihaa ja missä kohdassa kehoa tunne tuntuu.

Lapsen kanssa kannattaa pohtia sitä, mistä suuttumus johtuu ja mitä sille voisi tehdä. Auttaisiko se, että puhal­telee hetken ilmaa, menee toiseen huoneeseen rauhoittumaan, laskee kymmeneen tai tulee syliin?

Lapsi oppii tunteiden ilmaisemista vanhemmiltaan, ja siksi on tärkeää, että vanhempi puhuu myös omista tunteistaan. Lapselle voi kertoa, että hänen kanssaan leikkiminen tuntuu mukavalta tai että töistä myöhästyminen harmittaa.

Kannattaa jutella myös siitä, miten tunteita ilmaistaan eri tilanteisiin sopivalla tavalla. Synttäreillä saa riehaantua ilosta mutta julkisessa tilassa ei voi iloisenakaan hyppiä pöydillä.

Tunnetaidot kehittyvät yksilöllisesti. Tunnen ekaluokkalaisia, jotka eivät suutu hävittyään jalkapallopelissä. Toisaalta jotkut menettävät malttinsa vielä aikuisenakin. Opettelu jatkuu läpi elämän.

Psykologi Juulia Lahdensuo on ollut kehittämässä tunnetaitoja opettavaa Seikkailujen Saari -peliä (Oppi&ilo 2016).

Meidän Perhe 10/2016