Tuutikki toivoo olevansa rennompi äiti. ”Haluaisin löytää tasapainon kontrollin ja vapauden välillä. Yritän olla tunkematta väliin, kun Aili ja Leo touhuavat omiaan.” Kuva: Juha Salminen

Tuutikki Tolonen toivoo lasten arkeen lisää tyhjiä hetkiä. Niiden ansiosta luovuus lähtee lentoon.

”Kun lapseni valittavat, ettei ole mitään tekemistä, vastaan, että hyvä. Silloin on keksittävä jotain itse.

Opetan sanataidetta ja kuulen koululaisilta vähän väliä, etteivät he keksi mitään kirjoitettavaa. Juuri sen tunteen kestäminen, kun päässä lyö tyhjää, on tärkeää. Kun jaksaa vielä hetken, putkahtaa jokin luova ajatus esiin.

”Kun en heti menekään tyrkyttämään lapsille yhtään mitään, yleensä he alkavatkin piirtää tai rakennella.”

Kotona yritän olla itse hermostumatta, jos lapsillani on tylsää. Kun en heti menekään tyrkyttämään heille yhtään mitään, yleensä he alkavatkin piirtää tai rakennella. Niin kävi kesälläkin, kun lomailimme mökillä ilman sähköjä. Ensimmäinen päivä meni riidellessä, mutta sitten lapset asettuivat ja alkoivat löytää tekemistä luonnosta.

Olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa. 8-vuotiaana jouduin sairaalaan aikuisten osastolle 300 kilometrin päähän kotoa, ja aika kävi todella pitkäksi. Onneksi käytävällä kolisteli kirjastokärry, josta löysin Enid Blytonin Seikkailujen saaren. Huomasin, kuinka kirja lohdutti, helpotti yksinäisyyttä ja vei uusiin maailmoihin.

Sairaalajakson jälkeen en koskaan enää lopettanut lukemista, vaan aloin suorastaan ahmia kirjoja. Kerran isä kysyi huolissaan, lukeeko tuo tyttö jo liikaa.

”Ehkä minusta tuli lastenkirjailija siksi, että olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa.”

Ehkä minusta tuli lastenkirjailija siksi, että olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa. Idea Mörkövahti-kirjaani tuli pojaltani Leolta. Hän kertoi kuusivuotiaana kuulleensa uutisista, että kaikki Suomen äidit ovat lähdössä matkalle, ja heidän ­tilalleen jokaiseen kotiin tulee lapsenvahdiksi mörkö. Poika sanoi sen niin uskottavasti, että aloin kirjoittaa Mörkövahtia omaksi ilokseni neljä sivua päivässä.

Mörkövahtiin päätyi tositapahtumia perhe-elämästämme. Yksi sellainen on puhuva kylpytakki. Tyttäreni Aili ei suostunut pienenä nousemaan kylvystä, ellei kylpytakki ensin jutellut hänelle.

Se, että Mörkövahdista on nyt tekeillä Hollywood-elokuva, tuntuu uskomattomalta ja vetää nöyräksi. Arkeemme se ei ole kyllä vaikuttanut millään tavalla.

Äitinä olen parhaimmillani silloin, kun luen lapsille ääneen. Välillä nauramme yhdessä ihan kippurassa, ja toisinaan kirjan jännittävä kohta voi puhutella. Yhteiset lukuhetket pitävät minut kärryillä siitä, mikä lapsia juuri sillä hetkellä kiinnostaa. Kirjojen ansiosta tulee keskusteltua tärkeistä asioista spontaanisti.

”Lukeminen rikastuttaa kieltä, mutta se on kuitenkin vain sivutuote verrattuna iloon ja läheisyyteen, jonka yhteisestä ­lukuhetkestä saa.”

Vieläkin tärkeämpää on läheisyys. Lukeminen rikastuttaa kieltä, mutta se on kuitenkin vain sivutuote verrattuna iloon ja läheisyyteen, jonka yhteisestä ­lukuhetkestä saa. Luemme kaikkea laidasta laitaan. Viimeisin kirjakokemuksemme oli Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeli. Paras hetki lukemiseen on ilta, koska samalla lapset rauhoittuvat.

Minua huolestuttaa, jos elämää rikastuttavien asioiden eteen ei joudu näkemään vaivaa. Koska virtuaalimaailma on nykyisin vain napin painalluksen päässä, tuntuu, että lapsilla on tylsää yhä harvemmin.

”Nopeat ja aina tarjolla olevat viihdykkeet ovat kuin sokerikippo nenän ­alla.”

Ruutupoliisin rooli kyllä turhauttaakin. Olisi ihanaa antaa lasten olla vapaasti, mutta homma ei vain toimi niin. Pelit ovat tosi koukuttavia, joten ruutuaikaa on pakko rajoittaa. Nopeat ja aina tarjolla olevat viihdykkeet ovat kuin sokerikippo nenän ­alla. Jos lapset pelaavat liikaa, he muuttuvat levottomiksi. Valmiiksi luotu pelimaailma voi myös passivoida mielikuvitusta.

Tietysti pitää katsoa kokonaisuutta. Jos lapsi liikkuu ja harrastaa paljon, on pelaaminen sille vastapainoa. Joskus ehdotan, että pelaamisen sijaan leipoisimme tai lähtisimme uimaan. Lapsi harvoin itse kyllästyy ruutuun.

Maailma on muuttunut siitä, kun pienenä viiletin pyörällä pitkin kotikuntaani Suomussalmea. Elämä oli silloin hitaampaa kuin nyt, ja oli aikaa olla omissa ajatuksissa. Maaseudulla vanhemmat eivät läheskään aina tienneet, missä menin, mutta koskaan ei ollut sellaista oloa, ettei olisi välitetty.

Kasvoin perheessä, jossa saimme sisarusteni kanssa vapaasti valita oman tiemme. Sen saman haluan siirtää omillekin lapsilleni.

Minä haluaisin löytää tasapainon kontrolloinnin ja vapauden välillä. Vahdin syömistä ja läksyjä, mutta joskus voisin relata enemmän.

Nykyisin arvokkaita ovat ne hetket, kun lapset saavat olla rauhassa juuri sitä mitä ovat eikä heitä koko ajan patisteta. Minä haluaisin löytää tasapainon kontrolloinnin ja vapauden välillä. Vahdin syömistä ja läksyjä, mutta joskus voisin relata enemmän.

Silloin, kun lapseni touhuavat omiaan, kuten soittavat kitaraa tai rakentelevat majaa, yritän olla tunkematta väliin. Ilon tuoma keveys on tärkeää. Jos uskaltaa tehdä juttuja omaksi ilokseen, välittyy niistä hyvää toisillekin.”

Tuutikki Tolonen

Tuutikki Tolonen, 41, on palkittu lastenkirjailija ja sanataidekasvattaja. Hän asuu Helsingin Marjaniemessä miehensä ja lastensa Leon, 10, ja Ailin, 8, kanssa. Mörkövahdin (Tammi) käännösoikeudet on myyty 14 maahan ja siitä on tekeillä Hollywood-elokuva. Kirjalle on ilmestynyt jatko-osa, Mörköreitti.

Vierailija

Mörkövahti-kirjailija Tuutikki Tolonen: ”Lapsilla täytyy olla välillä tylsää”

Nykyajan paapomiskulttuuri on outoa, vanhemman pitäisi olla jatkuvasti lapsen kädessä kiinni(nimenomaan näinpäin koska oikeasti se lapsi tietää itsekin pärjäävänsä ilman riippuvaa äitihahmoa vierellä 24/7) lapsesta kasvatetaan pelkäävä, avuton ja riippuvainen vanhemmista. Jopa leikkeihin aikuinen puuttuu: ei saa kiivetä puuhun, se on vaarallista, ei saa laskea liukumäkeä tuolta, se on liian vaarallista. Vaaraa ja pelkoa lietsotaan ja kasvatetaan pelkääviä ja arkoja lapsia. Lapsen kuuluu saada...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ajattelin, ettei ekaluokkalaiselle kannata ostaa monen sadan euron puhelinta. Olinko sittenkin väärässä?

Kahdeksanvuotiaalla tyttärelläni on ongelma. Hänellä on luokan noloin puhelin. Kosketusnäyttö sentään, mutta mummon vanha – niin vanha, ettei siihen saa mitään kivoja pelejä ladattua.

Koko ekaluokan hän sinnitteli, mutta kesäloman alettua lapsi ilmoitti, ettei näin voi jatkua.

– Kaikki pojat sanoo, että mulla on ihan huono puhelin, hän valitti.

Olin jo aikeissa sanoa, ettei sellaisista kommenteista tarvitse välittää, mutta sitten tytär pudotti uutispommin:

– Melkein kaikilla pojilla on iPhonet, paitsi Leevillä (nimi muutettu). Tytöillä on LG:t, Huaweit tai Samsungit. Mäkin haluan LG:n.

”Brittitutkimuksen mukaan tytön viikkorahaeuro on 80 senttiä. Mutta että sama näkyisi puhelimissakin niin, että tytön iPhone7 on Samsung Galaxy J6.”

Olin kyllä lukenut uutisia siitä, että miesten ja naisten palkkaero alkaa jo viikkorahasta. Brittitutkimuksen mukaan tytön viikkorahaeuro on 80 senttiä. Mutta että sama näkyisi puhelimissakin niin, että tytön iPhone7 on Samsung Galaxy J6.

Koko vuoden olin ollut vain tyytyväinen siitä, ettei lapsi ollut paljon kännykällä. Jäipähän enemmän aikaa pihaleikeille, lukemiselle, askartelulle ja muulle. Enää en tiedä, mitä pitäisi ajatella.

”Pitäisikö ihan periaatteesta ostaa tytölle kaupan kallein puhelin ja korottaa hänen viikkorahansa?”

Sanoin hänelle, että kenenkään ihmisarvoa ei mitata puhelimen hienoudella – ja että harkitaan sitä uutta puhelinta, kun tokaluokka alkaa.

Mielessäni mietin: Pitäisikö sittenkin ostaa tytölle kaupan kallein puhelin ja korottaa hänen viikkorahansa? Ihan vain näyttääkseni hänelle, että tytöillä on oikeus vaatia samaa kuin pojilla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemmuuden lohduttavin lause pätee niin lapsiin kuin vanhempiinkin.

Yksi vanhemmuuden lohduttavimpia lauseita on: “Se on vain vaihe”. Esikoisen kanssa saattaa vielä erehtyä luulemaan, että ei enää ikinä saa nukkua. Tai että on onnistunut pilaamaan lapsen, kun tämä jo toista viikkoa heittäytyy lattialle huutamaan. Vähän ajan päästä tajuaa, että lapsihan vain harjoittelee oman mielipiteensä ilmaisemista, ja että hyvä niin. “Se on vain vaihe”, auttaa kummasti panemaan asioita mittasuhteisiin.

Mutta myös vanhemmilla on vaiheensa, harjoittelua nekin. Silloin ei aina tule toimittua oppikirjojen mukaan, vaan kuten parhaalta tuntuu. Silloinkin olisi hyvä joskus kuulla, että se on vain vaihe. Sen sijaan kuulee, että “jos nyt, niin myöhemmin…” Jos nyt annat lapsen nukkua rinnalla, lapsi ei koskaan opi nukkumaan sängyssään! Sitten sitä kokemattomana ajattelee, että peli on menetetty, kun on kerran opettanut vauvansa johonkin.

Kokemattomana sitä ajattelee, että peli on menetetty, kun on kerran opettanut vauvansa johonkin.

Tein itse esikoiseni kanssa kaikki (sen aikaiset) oppikirjavirheet nukkumisen kanssa: en laskenut unista vauvaa omaan sänkyynsä vaan annoin hänen nukahtaa syliin, sohvalle ja vaikka lattialle. Miten helppoa – ja lyhytnäköistä. Pian meillä oli parivuotias, joka ei todellakaan halunnut jäädä iltaisin nukkumaan itsekseen, ja jonka nukuttaminen vei puoli iltaa.

Pitkään sitä puolisoni kanssa jatkoimme, mutta kun lopulta väsyimme vuoroilloin pimeässä pötköttämiseen, vaati vain päättäväisyyttä muuttaa asiaa. Siirryimme kainalossa nukuttamisesta lapsen sängyn vieressä istumiseen, siitä ovensuulle ja lopulta pois huoneesta. Lapsi tottui yllättävän nopeasti nukahtamaan sänkyynsä. Niin nopeasti, että edellinen vaihe alkoi tuntua pöhköltä. Vaan eipä sekään harmittamaan jäänyt. Sille oli aikansa ja paikkansa.

Jos saisin antaa yhden neuvon tuoreille vanhemmille, se olisi: tehkää, niin kuin parhaalta tuntuu. Mitä se onkaan, se on vain vaihe – lapsen tai vanhemman.

Vauva-lehden pääkirjoitus 6/2017.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikään suodatinohjelma ei estä kiusaamisviestin tai pornolinkin lähettämistä WhatsApp-ryhmässä. Siksi lapselle tulee opettaa, että ihan kaikesta voi tulla puhumaan, sanoo Pelastakaa lapset -asiantuntija Anniina Lundvall.

1. Opettelu vaatii aikaa

Kun lapsi saa ensimmäisen puhelimensa, sen käyttöä pitää opetella yhdessä aikuisen kanssa. Tärkeintä on aloittaa harjoittelu hyvissä ajoin ennen koulun alkua.

Lapsen puhelimelle on järkevää hankkia kunnon kotelo ja suojata ruutu iskunkestävällä kalvolla. Kallista mallia ei kannata ostaa ensipuhelimeksi. 

Liikkeelle päästään peruskäytöstavoista. Milloin puhelimessa pidetään äänet päällä, milloin se laitetaan äänettömälle? Miten puhelimeen vastataan? Milloin hätänumeroon voi soittaa? Miksi sinne ei kannata soittaa pilapuheluja?   

2. Lasta ei voi suojella kaikelta

Jos puhelimessa on nettiyhteys, astuu lapsi sen ansiosta uuteen maailmaan. Koulun alkaessa elämä muuttuu muutenkin monella tasolla. Se kaikki voi tuntua lapsesta vieraalta, joten on tärkeää, että vanhempi kulkee vierellä tukemassa. Ei ole olemassa mitään asiaa, josta lapsi ei voi puhua. Ei kamalaakaan. 

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän tarvitsee aikuisen tukea ja suojelua. Jos vanhempi huomaa lapsen käytöksen muuttuneen, häntä kannattaa jututtaa. Onko netissä tapahtunut jotakin? Oletko kiinnittänyt keskusteluryhmässä huomiota johonkin? Koulun tapahtumat heijastuvat usein kännykkäkeskusteluihin.

Lasten kohdalla ajatellaan usein vain riskejä ja ruutuaikaa. Vanhempien tulisi jutella lapsen kanssa myös sisällöstä. 

Mikään suodatinohjelma ei estä pornolinkin lähettämistä.

Vanhemmille tulee usein yllätyksenä, että WhatsApp-porukoiden kautta aikuisten maailma tulee lasten silmille. Suodatin- ja esto-ohjelmat voivat blokata selattavia verkkosivuja, mutta eivät estä esimerkiksi pornolinkin tai vihapuhetta sisältävän viestin lähettämistä kaveriporukan yksityisessä viestiryhmässä.

Lapsen kanssa on todella tärkeää jutella siitä, mitä tehdä, jos puhelimeen tulee outoja soittoja tai omituisia viestejä. Yksityiskohtiin ei tarvitse mennä, mutta voi kertoa, että puhelimessa saattaa tulla vastaan hämmentäviä kuvia, videoita ja viestejä. Jos näin käy, siitä voidaan jutella. 

3. Ilmaisia pelejä ei ole

Moni lapsi käyttää puhelintaan ensisijaisesti pelaamiseen ja videoiden katseluun. Niissä aikuisen tehtävä on varmistaa, että sisältö on lapsille sopivaa ja tietää, miten niissä käytetään rahaa. Lapsenkin on hyvä tietää, että ilmaisia pelejä ei ole. Niissä valuuttana ovat ihmisten tiedot. 

Jos lapsi lopettaa pelin pelaamisen, täytyy sovelluksen lisäksi muistaa poistaa myös pelin tili. Näin on helpompi kontrolloida, millaisia tietoja jättää itsestään palveluun, jota ei enää käytä. Sitä tietoisuutta on fiksua opetella pienestä asti. 

4. Digitaalinen maailma on mahdollisuus, ei uhka

Suuri osa lapsista pärjää hienosti netin sisältöjen ja laitteiden kanssa. Olisi ihana antaa kaikille perheille yhteiset säännöt netinkäytöstä ja esimerkiksi sanoa, että kyllä, on järkevää päästää lapsi nettiin vain kotona. Mutta mikä on yhden lapsen kohdalla tarpeellista, on toisen kohdalla aivan ylivietyä. Perustelut eivät saa perustua vain vanhemman ahdistukseen vaan myös lapsen oikeuteen mediaelämään ja vapaa-aikaan. 

Lapsilla on mielettömät mahdollisuudet oppia uusia taitoja verrattuna aikaisempaan.

Puhelimesta ei saa tulla tappelun kohde. Ilmapiiri laitteiden ympärillä on parasta pitää myönteisenä ja kannustavana. Pidän suurena mahdollisuutena sitä, että pienetkin lapset mukana digitalisaatiossa, kun vanhemmat ovat siinä hyvällä tavalla läsnä. Lapsilla on mielettömät mahdollisuudet oppia uusia taitoja, vaikka englannin kieltä, verrattuna aikaisempaan.

5. Lapsella on oikeus yksityisyyteen

Yksityisyys on tärkeä asia lapsellekin. Vanhemman ei tarvitse tarkistaa viestejä ja palveluiden käyttöä varmuuden vuoksi. Lapsella on oikeus yksityisyyteen ja kirjesalaisuuteen, ja sitä on vanhemman kunnioitettava. 

Jos vanhempi haluaa käyttää seurantasovellusta, hänen on voitava perustella se lapselle ja kertoa, että meille on tärkeää tietää, missä liikut. Monelle teini-ikäiselle se voi olla aika hirveä ajatus. 

Jo pienikin saa tietää, ettei salasanoja ja omia tietoja jaeta toisille.

Suurimmat uhat digitaalisessa maailmassa ovat oma tietämättömyys ja välinpitämätön asenne esimerkiksi yksityisyyttä kohtaan. Lapsen tulee oppia pienestä pitäen, että salasanoja ja omia tietoja ei jaeta toisille. Samalla opetellaan, miten luodaan vaikeasti arvattava salasana.

Useimpien somepalveluiden ikäraja on vähintään 12 vuotta. Jos lapsen haluaa kuitenkin haluaa päästää somepalveluihin, on vanhemman vastuulla huolehtia yksityisasetuksista ja siitä, että lapsi ymmärtää millaisesta palvelusta on kyse. Somekanavien yksityisyydestä kannattaa pitää huolta. Lapsen tietojen ei pidä päätyä vääriin käsiin. 

6. Suurin riski on unen puute

Vanhemman ei kannata olla niinkään huolissaan mediasta ja laitteista, vaan ennemmin vähäisestä liikkumisesta, lyhyestä yöunesta ja huonosta ruokavaliosta, jotka voivat liittyä mediankäyttöön.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että mobiililaitteen käyttö illalla huonontaa unen laatua ja voi viedä unelta aikaa. Siksi vanhempien pitää olla napakoita: makuuhuone ja uniaika pitää suojata. Pienellekin lapselle voi selittää, että huono unenlaatu vaikuttaa oppimiseen ja aivojen kehitykseen. Siksi kännykkä pysyy yön aikana laturissa tai kännykkäparkissa keittiössä. Pienten koululaisten kanssa aikarajaksi voi asettaa Pikku Kakkosen: iltakuuden jälkeen puhelimet laitetaan parkkiin. Lapsen huoneessa kännykän paikka ei ole öisin edes lomilla.

Ei ole sopivaa viestitellä öisin. Silloin on aika nukkua.

Monelle lapselle voi tulla öisin viestejä ja kuvia kavereilta. Lapselle on kerrottava, että ei ole sopivaa viestitellä öisin. Silloin on aika nukkua. Yöksi viesten piippausäänet ja huomiovalot kannattaa laittaa pois päältä tai laittaa kännykkä älä häiritse-tilaan.

Jos puhelimeen on piipannut aamulla sata uutta viestiä, kannattaa yhteisistä säännöistä jutella myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa. Yhteiset median käytön pelisäännöt voidaan luoda porukalla koulussa ja kaveripiirissä, ja niiden tekemiseen lapset kannattaa osallistaa.

Pieni koululainen tarvitsee rytmin myös vapaapäivinään. Opettajilta olen kuullut, että monissa kouluissa maanantaiaamuisin näkee, miten viikonloppu on mennyt pelatessa ja somettaessa, ja unirytmi on sekaisin. Siksi myös viikonlopuilla on väliä. 

Asiantuntijana Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media -yksiköstä. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhempien suhde omaan alastomuuteen vaikuttaa myös lapsen kehonkuvaan. Minkälainen alastomuuden kulttuuri teidän perheessä on?

– Jokainen vanhempi tekee seksuaalikasvatusta halusi tai, Suomen Seksologisen seuran puheenjohtaja, seksuaaliterapeutti Marja Kihlström sanoo.

Kaikki kotona tapahtuva on jollain tapaa seksuaalikasvatusta. Kehonkuva muotoutuu vanhempien avulla: Miten äiti suhtautuu omaan kehoonsa? Miten isä puhuu äidin vartalosta? Tai miten naisten vartaloita arvioidaan tai arvostellaan perheessä ylipäänsä?

Kihlström kehottaa pohtimaan, miten sukupuolielimistä puhutaan lasten kuullen, ollaanko saunassa pyyhkeet päällä tai voiko äiti sheivata lapsensa nähden. Nuo arkiset asiat ovat osa lapsen seksuaalikasvatusta.

– Miksi me naiset emme istu saunassa jalat levällään? Miksi emme ole ylpeitä pimpeistämme kuten miehet pippeleistään? Mitä me viestimme tyttärillemme ristimällä jalat?

Seksuaalikasvatuksen voi aloittaa biologiasta: Antamalla kehon osille nimet, ja nimeällä niiden tehtävät. Kun kertoo lapselle kehon osan oikean nimen, voi sille antaa myös lempinimen.

– Pimppi on lähtökohtaisesti pimppi, ei lintu tai pesä, Marja Kihlström painottaa.

Lapset kysyvät usein luontaisestikin sukupuolielimiin liittyvistä asioista, ja silloin niihin on helppo vastata.

– Jos lapsi kysyy, mikä reikä tämä on, miksi vanhempi ei voisi vastata, että se on reikä emättimeen? Miksi sitä pitää kutsua vauvareiäksi? Miksi vanhemmat tekevät siittiöstä tai emättimestä vaarallisia sanoja? Kihlström haastaa miettimään.

Hygieniataitojen opettaminen on oiva kohta opettaa lapselle, että oma pimppi tai pippeli on hyvä ja normaali. Lapsen sukupuolielimiä voi kehua samalla tavalla kuin vaikkapa silmiä tai hiuksia. Alle kouluikäisen lapsen kuulukin olla ylpeä pimpistään tai pippelistään: silloin lapsi oppii arvostamaan itseään myös  teini-iässä.

Marja Kihlström kirjoittaa Puhu muru  -blogia vauva.fissä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.