Miten epäasiallisiin viesteihin netissä kannattaa vastata? Millaisia rangaistuksia nettikiusaamisesta voi saada?

Vanhempi konstaapeli, nettipoliisi Jarno Saarinen Helsingin poliisilaitokselta vastaa seitsemään yleisimpään nettikiusaamiseen liittyvään kysymykseen.

1. Mikä on nettikiusaamista?

Kiusaaminen ylipäätään tarkoittaa kaikenlaista asiatonta käytöstä toista ihmistä tai toisia ihmisiä kohtaan, jolla pyritään aiheuttamaan kohteessa tai kohteissa pahaa mieltä. Nettikiusaaminen on kiusaamista, joka tapahtuu netissä, sosiaalisessa mediassa tai mobiilisovelluksissa.

2. Mitä kannattaa tehdä, jos itsestä kirjoitetaan asiattomia verkossa?

Ensin on arvioitava, miltä kirjoittelu tuntuu. Kaikesta ei välttämättä tarvitse välittää. Jos joku kommentti jää vaivaamaan mieltä, kannattaa toimia.

Aluksi voi kysyä asiattoman kommentin kirjoittajalta, mitä hän kirjoituksellaan tarkoittaa. Jos kirjoittaja haluaa jatkaa asiattomalla linjalla ja asiattomuus omasta mielestä täyttää rikoksen tunnusmerkistön, voi kirjoituksen kohde pyytää arviota nettipoliisilta tai tehdä suoraan rikosilmoituksen oman paikkakunnan poliisille.

Jos kirjoituksen kohteena oleva ei halua kirjoittajalle rangaistusta, mutta hän toivoo, että kyseinen kirjoitus poistetaan, hänen kannattaa olla yhteydessä sen palvelun ylläpitoon, missä kirjoitus on nähtävillä.

On hyvä muistaa, ettei poliisi, edes nettipoliisi, pyydä mitään sisällön poistoa miltään palvelulta.

3. Kannattaako epäasiallisiin viesteihin vastata?

Vastaaminen on henkilökohtainen valinta. Mielestäni se kannattaa, koska joskus epäasiallisestikin alkanut keskustelu saattaa muuttua asialliseksi. Keskustelu vaatii kärsivällisyyttä ja melko paksua nahkaa, koska on mahdollistaa, ettei tilanne korjaannu vastaamisesta.

Asiattomuuksiin ei missään nimessä kannata vastata samalla mitalla, vaan vastaukset kannattaa kirjoittaa mahdollisimman asiallisesti.

4. Milloin kannattaa olla yhteydessä poliisiin?

Tämäkin on henkilökohtainen asia. Esimerkiksi kunnianloukkausasioissa ei välttämättä tarvitse olla yhteydessä poliisiin, jos loukkaus ei haittaa itseä.

Tärkeää olisi yrittää miettiä, täyttyykö jossain kirjoituksessa rikos. Lisäksi pitäisi pohtia, täyttyykö mikään rikoksen tunnusmerkistö nimenomaan itseä kohtaan.

Toisen puolesta loukkaantuminen on sallittua. Esimerkiksi kunnianloukkauksesta ei kuitenkaan voi tehdä rikosilmoitusta kaverin puolesta, koska kyseessä on asianomistajarikos. Poliisilla ei ole asiassa toimivaltaa, ellei ilmoittaja ole loukattu henkilö tai hänen huollettavansa.

Hyvä periaate voisi olla, että vain itseä tai huollettavaa koskevat kiusaamistapaukset voi ilmoittaa poliisille tai nettipoliisille. Näissä tapauksissa voi pyytää poliisilta vaikkapa arviota, koska lakitekstit eivät välttämättä ole kaikille täysin selviä.

Poliisiin kannattaa ottaa yhteyttä heti, mikäli epäilee netissä esimerkiksi seksuaalirikosta. Se on vakavampi rikos ja määritelty laissa virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi. Tällöin poliisin toimivallan syntymistä ei estä se, ettei ilmoittajana ole asianomistaja.

5. Miten poliisi lähtee selvittämään verkon kiusaamistapausta?

Poliisi selvittää ensin, onko tapahtunut rikos, ja jos on, kuinka paljon panostusta jutun selvittäminen vaatii. Mikäli rikos on tapahtunut, poliisi aloittaa normaalit tutkintatoimet.

Poliisi ei puutu asiaan, mikäli rikosta ei ole tapahtunut. Poliisin tehtäviin ei kuulu asiattomiin, mutta lain puitteissa kirjoitettuihin teksteihin puuttuminen.

6. Millaisia rangaistuksia nettikiusaamisesta voi saada?

Rangaistus riippuu rikosnimikkeestä. Yleisimmät nettikiusaamiseen liittyvät rikokset, kuten kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, hoidetaan sakoilla. Rangaistus laittomasta uhkauksesta taas on sakoista aina kahteen vuoteen vankeutta.

Eri rikosnimikkeiden tuomiohaarukat löytyvät esimerkiksi täältä: www.finlex.fi.

7. Mitä lähettäjä voi tehdä, jos vastaanottaja tulkitsee leikiksi tarkoitetun viestittelyn kiusaamiseksi?

Olisi tietysti hyvä, jos kirjoittaja pyrkisi kirjoittamaan asiansa aina mahdollisimman selkeästi. Jos kirjoittaja kuitenkin huomaa jälkeenpäin, ettei viesti ole mennyt perille hänen tarkoittamallaan tavalla, kannattaa korjata virhe mahdollisimman nopeasti ja oma-aloitteisesti.

Kirjoittaja voi pahoitella aiheuttamaansa mielipahaa ja kertoa, ettei se ollut tarkoituksena. Mielestäni tämä riittää hyvin.

Onko sinua tai läheisiäsi kiusattu netissä? Entä oletko huomannut nettikiusaamista Vauva.fi:ssä? Miten nettikiusaamisen saisi parhaiten kuriin?

Osallistu keskusteluun täällä! Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ehyt ry:stä, Rikosuhripäivystyksestä, Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja Pelastakaa lapset ry:stä.

Ellis10

Pitäisikö minun ilmoittaa nettipoliisille meidän luokan vanhakuva on pistetty instagramiin ilman kenenkään lupaa? Tekijä on alle 15v.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta.

Milloin kannattaa erota, milloin ei? Miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa oikein eron jälkeen? Miten huomioida lapset erossa?

Tule kysymään ja keskustelemaan parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:hin 27. elokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana lastenpsykiatri, perheterapeutti Janna Rantala, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss sekä psykologi Suvi Laru ja seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

He pyrkivät vastaamaan niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista ja ovat paikalla keskusteluissa seuraavasti:

Mistä tietää, kannattaako erota vai ei? Miten eron voisi välttää? (Janna Rantala) klo 9.45–11.15

Eron jälkeen somessa – vältä pahimmat virheet (Marko "Fobba" Forss) klo 12–14

Miten huomioida lapsen näkökulma? (Suvi Laru) klo 14–16

Miten mies selviää erosta? (Jussi Pekkola) klo 14–16

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne (ei vaadi rekisteröitymistä)!

Vierailija

Kannattaako varattua miestä tapailla yhteisen tulevaisuuden toivossa vai kannattaako tälläisestä tapailu-/seurustelusuhteesta erota? Eli mies seurustelee tai on avo- tai avioliitossa. Lähes poikkeuksettahan nämä miehet puhuvat, että liitossa menee huonosti ja ovat harkinneet eroa ja tulevat eroamaan tietyn ajan kuluessa. Olen törmännyt että monet sinkkunaiset "pokaavat" varattuja miehiä ja tekevät itse myös aloitteita heidän suuntaansa.   

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta!

Kaipaatko neuvoja vauvan uniongelmiin tai mietitkö, mistä saisit itse lisää voimia ja iloa arkeen? 

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ensi- ja turvakotien unineuvonnasta, psykologi Hannele Törrönen sekä Nukahtamo-blogin pitäjä, uniongelmien kanssa kamppaillut äiti Kati. 

He pyrkivät vastaamaan kaikkiin lähettyihin kysymyksiin ja ovat paikalla keskusteluissa 8–16 välisenä aikana varmimmin kello 8, 12 ja 15. 

Torstai 28.5. Vauva nukkuu

Aiheita esimerkiksi:

Miksi vauva heräilee monta kertaa yössä? Miten saan vauvan nukkumaan paremmin?

Kuinka paljon vauvat yleensä nukkuvat?

Milloin lapsen huonosta nukkumisesta pitää huolestua? Voiko lapi olla sairas, kun hän ei nuku?

Millaisia eri unikoulumenetelmiä on olemassa?

Minkä ikäinen lapsi nukkuu yön heräämättä?

Perjantai 29.5. Äiti jaksaa

Aiheita esimerkiksi:

Äiti, näin pidät itsestäsi huolta – oman jaksamisen abc

Milloin on syytä huolestua omasta jaksamisestaan?

Mitä voi tehdä, jos tuntuu, että oma jaksaminen on kortilla? Mistä saa apua?

Olenko huono äiti, jos en jaksakaan? Pitääkö aina jaksaa?

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne!

"Mä käytän mun tytöllä kolitsi puvun asemasta tunigaa ja drigoita."

"Suosittelen tsortseja kuumalla ja fliissiä kylmällä. Golitzit on ihan out nykyään, niin kasaria!"

"Borwoossa ainakin käyttäisin."

"No anteeksi, olenihan tosissani. on s ekumma kun aina takerrutaan kirjoitusvirheisiin! Siis gollece-pukua tarkotin, kyllä. ap"

"Mä laitan fliizi-puvun! on vielä sen verran viileetä."

"Sori vaan mut ei se ole fliiss vaan fliitse! t. kielipoliisi"

"Ihanaa, sehän on collece puku tietty!!!!"

"Strets-housut ovat myös kätevät !"

"Maustan ruuan garrilla ja jos tulee jano, juon päälle hieman Braittia. Sitten pestään hampaat golgata-hammastahnalle. Lomalle lähdemme Ganarialle - tai ehkä sitten vain viikinki lainilla tugholmaan."

"Strets-housut, ne on RETSIT."

"Meillä on 1-vuotisella varkut ulkohousuina."

"Nyt nuccumaan! Alkaa olla hieman lewotonta juttua."

Lue koko ketju täältä

Vauvan toimitus tekee juttusarjan Aihe vapaa -palstan ikimuistoisimmista keskusteluketjuista.

Tässä yksi klassikoista: ap eli alkuperäinen (ketjun aloittaja) esittää kysymyksen ja av eli Aihe vapaa -palstailijat vastaavat.

Ap kysyy

"Millaiset olisivat AV-häät?"

Ap jatkaa itse:

"Ne pidettäisiin Porvoon vanhassa kirkossa. Siinä ei ehkä ole kattoa mutta hällä väliä."

"Vieraina olisi pahansuopia naishenkilöitä, joista toinen puoli imettäisi taaperoita kirkon käytävällä maaten ja toinen puoli paheksuisi edellisiä."

"Morsiuspuku olisi tehty reimatec-materiaalista."

"Morsiusneidot sihisisivät morsiamen korvaan nolon kuuluvasti koko toimituksen ajan: JSSAP!!! JSSAP!!! JSSAP!!!" (jssap=jätä se sika ansaitset parempaa, toim. huom.)

Av vastaa

"Morsiamella ei ole kaasoa, sillä kukaan ehdokkaista ei suostunut tehtävään, sillä häntä ei pyydetty miehensä kanssa."

"Sulhasen frakki on pilalla koska päiväkodissa se on laitettu kuivauskaappiin."

"Hääpuhe hoidettaisiin siten, etta mikki kiertää ja jokainen sanoo jotain ilkeää morsiamesta, sulhasesta ja juhlajärjestelyistä."

"Tismalleen, lisäksi toisilla mammoilla olis kyltit kaulassa missä lukis 'synnyttänyt alakautta ja ylpeä siitä'."

"Yksi ohjelmanumero olisi: Ehdottakaa hääparin vauvalle nimeä?

Yksi ehdottaisi ja muut hylkäisivät tai hyväksyisivät nimen. Myös hyväksytyt nimet haukuttaisiin, kunnes niitä ei lopulta olisi ainuttakaan."

"Sulhasen puolen suku olisi lestadiolaisia ja koko hääjuhlan ajan heiltä kyseltäisiin kaikenlaista ja sen jälkeen päiviteltäisi, ettei heitä voi kyllä kukaan tajuta."

"Kukaan ei tuo lahjaa, koska vieraan tehtävä on vain viihtyä. Tai jos tuo, niin ei missään nimessä osta lahjalistalta."

"Äijä ottais hatkat heti kakun leikkuun jälkeen. Morsian tempaisis läppärin esiin ja kysyis täältä pika-apua, että auttakaa, mitä mä teen, ukko karkas kesken häiden."

"Varsinkaan erityislapsilla ei ole juhliin mitään asiaa."

"Juhliin ei pääse ainakaan sellaiset lapset, joilla EI OLE kaksiosaista nimeä."

"Tai sitten nimessä pitää olla C."

"Häämatka tehtäisiin Sotkaan tai vaihtoehtoisesti Jyskiin."

"Kolmantena häiden jälkeisenä päivänä morsian kysyy: Oltiin hääyönä ilman ehkäisyä, joko voi testata?"

Lue koko keskustelu

Ketjun aloitus tehtiin Aihe vapaa -palstalle 13. tammikuuta 2008.

Lue lisää

Av-klassikko: "minkä ikäisenä olette kääntäneet lapsenne kasvot menosuuntaan?"

Av-klassikko: "Riisin keittäminen - väittley miehen kanssa!"