Nettikiusaamisen uhrit ovat usein aseettomia: viestit lähtevät helposti kiertämään ja kierrettä on vaikea pysäyttää.

Laura, 13, teki Ask.fm-sivustolle profiilin alkutalvesta. Aluksi profiiliin tuli muilta asiallisia ja mukavia kysymyksiä ja Laura vastaili niihin mielellään.

–  Sitten tuli yksi kysymys, jossa haukuttiin ulkonäköäni. Ei suoraan, mutta tajusin kyllä, mitä siinä tarkoitettiin. En tiennyt keneltä kysymys tuli, koska se lähetettiin nimettömänä.

Samaan aikaan Lauran luokkakavereille tuli Askiin kysymys, jossa pyydettiin arvioimaan Lauran ulkonäköä asteikolla 4–10.

– En edes tiedä, kenelle kaikille se meni, Laura kertoo.

– Mulle tuli tästä tosi kamala olo. Etenkin, kun jotkut vastailivat niihin kysymyksiin aika suoraan. Ne varmaan ajattelivat, että mä en saa tietää.

"Miksei asioita voi sanoa kasvokkain?"

Laura kertoi viesteistä äidilleen, ja äiti kysyi, kuka viestejä lähetti. Lauralla oli siitä epäilyksiä muttei varmaa tietoa. Hän kysyi palvelun ylläpidolta, voisivatko he auttaa häntä.

– Ylläpito sanoi vain, että blokkaa ihmisiä eli laita tietyille käyttäjille estoja profiiliisi. Se ei auttanut, koska Askissa voi lähettää kysymyksiä nimettömänä. Samoja kysymyksiä tuli edelleen, ja mua alkoi ahdistaa tosi paljon.

Laura pyysi apua myös verkkonuorisotyöntekijältä. Asiantuntija neuvoi, että viestit kannattaa ottaa talteen ja olla yhteydessä poliisiin. Tämä prosessi on vielä kesken. 

Laura on nyt poistanut tilinsä Askista kokonaan.

– Suututtaa, että ihmiset ei voi tulla sanomaan päin naamaa, jos mun ulkonäössä on jotain vikaa. Silloin voisin edes puolustautua.

Uhrit ovat melko aseettomia

– Laura toimi aivan oikein ja käytti niitä keinoja, joita suositellaan tällaisessa tilanteessa, verkkonuorisotoiminnan asiantuntija Anniina Lundvall Pelastakaa Lapset ry:stä toteaa.

– Nettikiusaamisen uhrit voivat olla tilanteessa loppujen lopuksi melko aseettomia, koska viestit lähtevät helposti kiertämään ja kierrettä voi olla vaikea pysäyttää. Siksi kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisy on tärkeää.

Palveluihin, kuten Ask.fm:ään, kuten valtavasti ilmoituksia kiusaamistapauksista eikä niissä ole resursseja selvittää ilmoituksia. Ilmoitukset kuormittavat myös poliisia.

Lundvall ei kuitenkaan säännönmukaisesti kieltäisi lapsia käyttämästä sosiaalisen media palveluita. Sen sijaan hän korostaa vanhempien vastuuta: heidän pitää selvittää yhdessä lapsen kanssa, millaisille sivustoille lasten kannattaa mennä ja miten siellä pitää käyttäytyä.

– Lapselle kannattaa painottaa, ettei mihinkään kiusaamiseen saa lähteä mukaan ja kiusaamiseen voi puuttua, jos sitä näkee. Kiusaaminen kielletään yleensä myös sivustojen käyttäjäehdoissa.

Samoin lapsen kannattaa miettiä tarkkaan, mitä hän kertoo itsestään palveluissa. Omaa identiteettiä ei kannata paljastaa täysin.

Milloin lapsen viestejä voi lukea?

Mitä, jos vanhempi huolestuu lapsen kohtelusta sosiaalisessa mediassa, mutta lapsi itse ei suostu puhumaan siitä? Tai jos vanhempi epäilee, että oma lapsi osallistuu somessa toisten kiusaamiseen?

Lundvallin mukaan lapsella on oikeus yksityisyyteen, ja hänen yksityiset viestinsä sosiaalisessa mediassa kuuluvat kirjesalaisuuden piiriin.

– Vanhemmalla ei siis periaatteessa ole oikeutta mennä lukemaan ilman lupaa lapsensa viestiketjuja kännykälle.

Lapsella on kuitenkin oikeus myös huoltajan tarjoamaan huolenpitoon. Jos vanhempi huolestuu lapsen käytöksestä tai kohtelusta sosiaalisessa mediassa, hänellä on oikeus selvittää, mitä viesteissä on – kuitenkin vain siltä osin kuin se on tilanteen selvittämiseksi tarpeellista.

– Lapsen henkilökohtaisia viestejä ei saisi mennä lukemaan ilman lapsen lupaa. Tämä rikkoo helposti luottamuksen vanhemman ja lapsen välillä.

Onko sinua tai läheisiäsi kiusattu netissä? Entä oletko huomannut nettikiusaamista Vauva.fi:ssä? Miten nettikiusaamisen saisi parhaiten kuriin?

Osallistu keskusteluun täällä! Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ehyt ry:stä, Rikosuhripäivystyksestä, Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lue lisää

Milloin nettikiusaaminen on rikos? Nettipoliisi vastaa

Vierailija

Ask.fm kuulostaa siltä että se on olemassa juuri anonyymiä paskanheittoa varten. Eikö voisi sanoa suoraan ettei sinne kannata tehdä profiilia?

Vierailija

No herranen aika, ask.fm nyt vain on sellainen sivusto, missä sataa paskaa, jos siihen haluat alkaa. Kuviaan nyt ei kannata kovin edes levitellä siellä, kun se on julkinen sivusto. Itsekin olen selaillut lasten kavereiden ask.fm sivuja ja miettinyt monesti, että miksi pentujen vanhemmat ei lue omien lastensa askia. Pennut kirjoittelevat sinne todella avoimesti elämästään, ihastuksistaan, seukkauksistaan ja laittavat sellaisia kuvia, että mammat lentäis perseelleen.

Siellä voi kysyä nimettömänä ja joillain nyt vain on tapana spämmätä samat paskaviestit kymmenille käyttäjille, vaikka eivät edes tunne näitä. Tyypillisiä on juuri kysymykset, mitä mieltä jonkun ulkonäöstä. Sitten naivit pennut vastailee niihin mitä tahansa. Siitä tulee kierre, kohde loukaantuu ja hän ja hänen kymmenen parasta kaveria spämmää heti takaisin kymmeniä kysymyksiä ulkonäöstä ja vittuilua. Sitten itketään, että voi voi, miks mua nettikiusataan.

Toisaalta ask.fm on jo menneen talven lumia.

Keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta.

Milloin kannattaa erota, milloin ei? Miten käyttäytyä sosiaalisessa mediassa oikein eron jälkeen? Miten huomioida lapset erossa?

Tule kysymään ja keskustelemaan parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:hin 27. elokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana lastenpsykiatri, perheterapeutti Janna Rantala, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss sekä psykologi Suvi Laru ja seksuaalineuvoja Jussi Pekkola Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

He pyrkivät vastaamaan niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista ja ovat paikalla keskusteluissa seuraavasti:

Mistä tietää, kannattaako erota vai ei? Miten eron voisi välttää? (Janna Rantala) klo 9.45–11.15

Eron jälkeen somessa – vältä pahimmat virheet (Marko "Fobba" Forss) klo 12–14

Miten huomioida lapsen näkökulma? (Suvi Laru) klo 14–16

Miten mies selviää erosta? (Jussi Pekkola) klo 14–16

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne (ei vaadi rekisteröitymistä)!

Vierailija

Kannattaako varattua miestä tapailla yhteisen tulevaisuuden toivossa vai kannattaako tälläisestä tapailu-/seurustelusuhteesta erota? Eli mies seurustelee tai on avo- tai avioliitossa. Lähes poikkeuksettahan nämä miehet puhuvat, että liitossa menee huonosti ja ovat harkinneet eroa ja tulevat eroamaan tietyn ajan kuluessa. Olen törmännyt että monet sinkkunaiset "pokaavat" varattuja miehiä ja tekevät itse myös aloitteita heidän suuntaansa.   

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta!

Kaipaatko neuvoja vauvan uniongelmiin tai mietitkö, mistä saisit itse lisää voimia ja iloa arkeen? 

Tule kysymään ja keskustelemaan lapsen nukkumisesta ja äidin jaksamisesta Vauva.fi:hin 28.–29. toukokuuta! Voit kysyä aiheesta nimettömänä asiantuntijoiltamme ja jakaa kokemuksia muiden keskustelijoiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana asiantuntijat Ensi- ja turvakotien unineuvonnasta, psykologi Hannele Törrönen sekä Nukahtamo-blogin pitäjä, uniongelmien kanssa kamppaillut äiti Kati. 

He pyrkivät vastaamaan kaikkiin lähettyihin kysymyksiin ja ovat paikalla keskusteluissa 8–16 välisenä aikana varmimmin kello 8, 12 ja 15. 

Torstai 28.5. Vauva nukkuu

Aiheita esimerkiksi:

Miksi vauva heräilee monta kertaa yössä? Miten saan vauvan nukkumaan paremmin?

Kuinka paljon vauvat yleensä nukkuvat?

Milloin lapsen huonosta nukkumisesta pitää huolestua? Voiko lapi olla sairas, kun hän ei nuku?

Millaisia eri unikoulumenetelmiä on olemassa?

Minkä ikäinen lapsi nukkuu yön heräämättä?

Perjantai 29.5. Äiti jaksaa

Aiheita esimerkiksi:

Äiti, näin pidät itsestäsi huolta – oman jaksamisen abc

Milloin on syytä huolestua omasta jaksamisestaan?

Mitä voi tehdä, jos tuntuu, että oma jaksaminen on kortilla? Mistä saa apua?

Olenko huono äiti, jos en jaksakaan? Pitääkö aina jaksaa?

Mitä sinä haluaisit kysyä? Jätä kysymyksesi tänne!

"Mä käytän mun tytöllä kolitsi puvun asemasta tunigaa ja drigoita."

"Suosittelen tsortseja kuumalla ja fliissiä kylmällä. Golitzit on ihan out nykyään, niin kasaria!"

"Borwoossa ainakin käyttäisin."

"No anteeksi, olenihan tosissani. on s ekumma kun aina takerrutaan kirjoitusvirheisiin! Siis gollece-pukua tarkotin, kyllä. ap"

"Mä laitan fliizi-puvun! on vielä sen verran viileetä."

"Sori vaan mut ei se ole fliiss vaan fliitse! t. kielipoliisi"

"Ihanaa, sehän on collece puku tietty!!!!"

"Strets-housut ovat myös kätevät !"

"Maustan ruuan garrilla ja jos tulee jano, juon päälle hieman Braittia. Sitten pestään hampaat golgata-hammastahnalle. Lomalle lähdemme Ganarialle - tai ehkä sitten vain viikinki lainilla tugholmaan."

"Strets-housut, ne on RETSIT."

"Meillä on 1-vuotisella varkut ulkohousuina."

"Nyt nuccumaan! Alkaa olla hieman lewotonta juttua."

Lue koko ketju täältä

Vauvan toimitus tekee juttusarjan Aihe vapaa -palstan ikimuistoisimmista keskusteluketjuista.

Tässä yksi klassikoista: ap eli alkuperäinen (ketjun aloittaja) esittää kysymyksen ja av eli Aihe vapaa -palstailijat vastaavat.

Ap kysyy

"Millaiset olisivat AV-häät?"

Ap jatkaa itse:

"Ne pidettäisiin Porvoon vanhassa kirkossa. Siinä ei ehkä ole kattoa mutta hällä väliä."

"Vieraina olisi pahansuopia naishenkilöitä, joista toinen puoli imettäisi taaperoita kirkon käytävällä maaten ja toinen puoli paheksuisi edellisiä."

"Morsiuspuku olisi tehty reimatec-materiaalista."

"Morsiusneidot sihisisivät morsiamen korvaan nolon kuuluvasti koko toimituksen ajan: JSSAP!!! JSSAP!!! JSSAP!!!" (jssap=jätä se sika ansaitset parempaa, toim. huom.)

Av vastaa

"Morsiamella ei ole kaasoa, sillä kukaan ehdokkaista ei suostunut tehtävään, sillä häntä ei pyydetty miehensä kanssa."

"Sulhasen frakki on pilalla koska päiväkodissa se on laitettu kuivauskaappiin."

"Hääpuhe hoidettaisiin siten, etta mikki kiertää ja jokainen sanoo jotain ilkeää morsiamesta, sulhasesta ja juhlajärjestelyistä."

"Tismalleen, lisäksi toisilla mammoilla olis kyltit kaulassa missä lukis 'synnyttänyt alakautta ja ylpeä siitä'."

"Yksi ohjelmanumero olisi: Ehdottakaa hääparin vauvalle nimeä?

Yksi ehdottaisi ja muut hylkäisivät tai hyväksyisivät nimen. Myös hyväksytyt nimet haukuttaisiin, kunnes niitä ei lopulta olisi ainuttakaan."

"Sulhasen puolen suku olisi lestadiolaisia ja koko hääjuhlan ajan heiltä kyseltäisiin kaikenlaista ja sen jälkeen päiviteltäisi, ettei heitä voi kyllä kukaan tajuta."

"Kukaan ei tuo lahjaa, koska vieraan tehtävä on vain viihtyä. Tai jos tuo, niin ei missään nimessä osta lahjalistalta."

"Äijä ottais hatkat heti kakun leikkuun jälkeen. Morsian tempaisis läppärin esiin ja kysyis täältä pika-apua, että auttakaa, mitä mä teen, ukko karkas kesken häiden."

"Varsinkaan erityislapsilla ei ole juhliin mitään asiaa."

"Juhliin ei pääse ainakaan sellaiset lapset, joilla EI OLE kaksiosaista nimeä."

"Tai sitten nimessä pitää olla C."

"Häämatka tehtäisiin Sotkaan tai vaihtoehtoisesti Jyskiin."

"Kolmantena häiden jälkeisenä päivänä morsian kysyy: Oltiin hääyönä ilman ehkäisyä, joko voi testata?"

Lue koko keskustelu

Ketjun aloitus tehtiin Aihe vapaa -palstalle 13. tammikuuta 2008.

Lue lisää

Av-klassikko: "minkä ikäisenä olette kääntäneet lapsenne kasvot menosuuntaan?"

Av-klassikko: "Riisin keittäminen - väittley miehen kanssa!"