Nyt tilaajaa hemmotellaan! Kun tilaat Vauva- tai Meidän Perhe -lehteä, saat nyt lukea kaikkia Sanoman aikakauslehtiä verkossa. Ulottuvillasi on 15 huippulehteä.

Digilehdet-palvelussa käytössäsi ovat Vauva, Meidän Perhe, Me Naiset, Cosmopolitan, Sport, Suuri Käsityö, Kodin Kuvalehti, Gloria, Glorian Koti, Glorian ruoka & viini, Hyvä Terveys,Tiede, ET, ET Matkaopas ja ET Terveys.

Kunkin lehden uusin numero ilmestyy Digilehdet-palveluun samana päivänä kun se ilmestyy paperipainoksenakin. Palvelussa on lehtiä vuoden 2015 alusta asti.

Näin saat edun käyttöön

Jos sinulla jo on digilukemiseen tarvittavat tunnukset, kirjaudu sisään Digilehdet-palveluun etusivun yläkulmasta olevasta Kirjaudu-painikkeesta.

Ellet ole vielä ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se ensin osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellei sinulle vielä tule Vauva-lehteä, tilaa se täältä. Meidän Perhe -lehden voit tilata täältä.

Lue lisää Digilehdet-palvelusta täältä.

Oletko kyllästynyt muistelemaan salasanojasi, kun teet ostoksia luottokortilla? Pian voit unohtaa salasanarumban ja kuitata ostoksesi selfien avulla.

Kuluttajia kiinnostaa yhä helpompi ja turvallisempi maksaminen. Mastercard vastaa kysyntään ja lanseeraa biometrisen eli sormenjäljellä tai kasvoilla tunnistautumisen. Yhtiö selvittää myös mahdollisuuksia hyödyntää maksamisessa chatboteja eli eräänlaisia digitaalisia assistentteja.

Mastercardin Identity Check Mobile on uusi verkko-ostamista helpottava maksusovellus. Se varmistaa maksajan henkilöllisyyden sormenjäljen tai kasvotunnistuksen eli Selfie Payn avulla.

Selfie Pay tekee maksamisesta niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista. Käyttäjä lataa ensin puhelimeensa Mastercardin sovelluksen, joka pyytää häntä ottamaan itsestään selfien.

– Haluamme kehittää verkkomaksamista yhä helpommaksi mutta myös turvallisemmaksi. Tämä uusi teknologia on merkittävä edistysaskel tähän suuntaan, Mastercardin yritysasiakkaiden riski- ja turvallisuustiimin johtaja Ajay Bhalla sanoo.

Mastercard tuo ensimmäisten joukossa Selfie Pay -teknologian Pohjoismaihin. Kuluttajat pääsevät käyttämään sitä lähitulevaisuudessa. Selfie Pay -teknologia on testattu ennen virallista julkaisua Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Käyttäjät ovat olleet siihen erittäin tyytyväisiä.

Chatbot kertoo tilin saldon

Ostamista helpottavat jatkossa myös tekoälyä hyödyntävät chatbotit eli eräänlaiset digitaaliset assistentit, joiden kanssa pankkiasioita voi hoitaa pikaviestipalveluissa kuten Messengerissä.

Chatbotin avulla pankin asiakas voi selvittää tilitietojaan, tarkastella ostohistoriaansa, valvoa menojaan ja saada tietoa taloudenhoidosta.  

Chatbotille voi esittää kysymyksiä, kuten ”Kuinka paljon kulutin rahaa ravintoloihin helmikuussa?” ja saada niihin nopeasti vastaukset. Tavoitteena on, että keskustelu chatbotin kanssa olisi yhtä helppoa ja luontevaa kuin tuttavan.

Mastercardin chatboteja testataan parhaillaan Yhdysvalloissa.

Digitaaliset lompakot kiinnostavat

Uudet maksamisen tavat ja niiden nopeus, helppous ja turvallisuus kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän, Mastercardin ja PRIME-tutkimusyhtiön tutkimuksessa selvisi.  

Tutkimuksessa seurattiin alkuvuonna yli 3,5 miljoonaa sosiaalisen median keskustelua, joissa puhuttiin uusista maksutavoista.  Ylivoimaisesti eniten keskustelijoita kiinnostivat digitaaliset lompakot, jollainen Mastercardin kehittämä Masterpass on. Digitaalinen lompakko mainittiin jopa 75 prosentissa keskusteluista.

Lähes puolet keskustelijoista oli myös kiinnostunut uusista tunnistautumisen tavoista, kuten biometrisestä tunnistautumisesta. He luottivat uusien tunnistautumisen tapojen tekevän ostamisesta yhä turvallisempaa ja vähentävän väärinkäytösten riskejä, jotka liittyvät vaikkapa perinteisiin salasanoihin. 

Lisätiedot (englanniksi)

Mastercardin ja PRIMEn tutkimus

Selfie pay

Chatbotit

Chatbotit ja yhteistyö

Masterpass

Ruokailuhetki on usein päivän kohokohta, jota odottavat innolla sekä lapset että aikuiset. Seuraavilla vinkeillä onnistut tekemään koko perheen tyytyväiseksi.

1.    Varaa välipalaa
Säännölliset ateriat paitsi auttavat pitämään nälän loitolla, myös tuovat lapsen päivään ennakoitavuutta ja turvallisuudentunnetta. Lapsen pieneen vatsaan mahtuu vain vähän ruokaa kerrallaan, joten on hyvä panostaa useaan pieneen ateriaan päivän mittaan ja nauttia ravitsevia välipaloja.

2.    Kokkaa yhdessä
Viikonloppuna on aikaa panostaa ruoanlaittoon, joten anna lasten auttaa keittiössä ikäkaudelle sopivalla tavalla. Pienetkin lapset voivat auttaa vihannesten pesemisessä, vähän vanhemman kanssa voi vaikkapa leipoa. Jännitys uusia makuja kohtaan helpottaa, kun lapset osallistuvat itse ruoanlaittoprosessiin.

3.    Hyödynnä aisteja
Moni nykyvanhempi muistaa lapsuudestaan kiellot olla leikkimättä ruoalla. Nykyään ruokaan kannustetaan tutustumaan koko kehollaan esimerkiksi sormiruokaillen. On huomattu, että ruoan suutuntuma on lapsille erityisen tärkeä. Kehota lasta syömään kaikilla aisteillaan. Onko ruoka rouskuvaa vai pehmeää? Kylmää vai kuumaa? Entä miltä se tuoksuu? Kokoa lautaselle kaikki sateenkaaren värit – näin varmistat myös, että lapsi saa tarvitsemansa vitamiinit.

4.    Ota rennosti
Lapset aistivat helposti ruokapöydän jännittyneen tunnelman. Näytä heille esimerkkiä rauhoittumalla itse ruoan ääreen ilman älylaitteita ja suhtautumalla ruokaan rennosti: jos kukkakaali ei tänään maistu, maailma ei kaadu. Tuputtaminen kannattaa jättää vähemmälle. Perusterveelliset ateriat ja välipalat mahdollistavat ruokavalioon myös liikkumavaraa.

Lue lisää uutuustuotteista täältä!

Mitä mieltä lapset ovat uusista Arla Luonto+ maustetuista viileistä? Katso hauska video!

2900983

 

 

 

Yhdessä kuluttajien kanssa kehitetyt Arla Luonto+ -sarjan uudet, maustetut viilit soveltuvat loistavasti koko perheen välipalaksi, aamiaiseksi tai iltapalaksi, sillä niissä ei ole lainkaan valkoista sokeria ja ne sisältävät maitohappobakteereita. Arla Luonto+ -viilien, joiden miedot maut ovat mansikka, mustikka ja banaani, makeus tulee vain hedelmien ja marjojen omasta sokerista.

Kaupallinen yhteistyö

Liiallinen suolansaanti aiheuttaa lapselle samoja vaivoja kuin aikuiselle. Asiantuntija kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota elintarvikkeiden suolamääriin jo marketissa.

”Alle yksivuotiaan lapsen ruokavalioon ei suositella suolaa laisinkaan, sillä munuaiset ovat vielä kehittymättömät”, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija ja laillistettu ravitsemusasiantuntija Teija Penttilä.

Muutaman ikävuoden jälkeen lapsen suolan saanti nousee kuitenkin usein yli suositusten. Tämä johtuu siitä, että lapsi alkaa syödä samaa ruokaa kuin muut perheenjäsenet.

Lapsen suolansaantisuositus on aikuisen suositusta matalampi." Kun koko perhe syö samaa ruokaa, saa lapsi ruoastaan saman suolamäärän kuin aikuinenkin. Ruokavalinnat kannattaakin siksi tehdä lasta ajatellen”, Penttilä muistuttaa.

Lapsen suolansaantisuositus on 3-4 ja aikuisen 5 grammaa vuorokaudessa. Penttilä sanoo, että määrä tulee täyteen nopeasti.

”Lapsen ruokavalioon ei mahdu juurikaan runsassuolaisia tuotteita, jos haluaa pysyä suositusten rajoissa.”

Penttilä kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota tuotteiden suolamääriin jo ruokakaupassa ostoksia tehdessään. Tuotteiden suolamääriä on helppo verrata, sillä lainsäädäntö velvoittaa, että tuotteen suolamäärä tulee käydä ilmi ravintosisältötiedoista.

Esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteet ja Valion ValSa® maitosuolatuotteet ovat vähempisuolaisia valintoja lapsiperheille. Valio Oivariini® vähemmän suolaa -rasvaseoksessa ja Valio Polar® 15 vähemmän suolaa -juustoviipaleissa osa tavallisesta suolasta on korvattu Valio ValSa® maitosuolalla, jossa on lähes 80 % vähemmän natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa. Näin tuotteissa on 50 % vähemmän suolaa kuin tavallisissa juustoissa tai rasvaseoksissa keskimäärin.

Maitosuolassa on lisäksi luontaisesti jodia, mikä on tärkeää lapsen normaalille kasvulle. ”Riittävä jodinsaanti on tärkeää myös raskaana olevalle, jotta sikiö kehittyy normaalisti. Kotona ruoanvalmistuksessa tulisi käyttää aina suolaa, jossa on jodia”, Penttilä muistuttaa.

Kuinka vanhempi sitten voi varmistaa, ettei lapsi saa liikaa suolaa?

Noin 80 % suolasta saadaan piilosuolana elintarvikkeista tai valmiista ruoasta.

"Kotona kokkaamalla voi paitsi vaikuttaa ruokaan lisättävän suolan määrän myös lapsen makutottumukseen. On hyvä totuttaa pieni lapsi vähemmän suolaiseen makumaailmaan, missä on paljon muita makuja”, Penttilä sanoo.

Hän suosittelee vanhempia kiinnittämään huomiota myös välipaloihin.

”Perusvälipalat ovat hyviä, mutta esimerkiksi leipä kannatta valita vähempisuolaisena samoin kuin sen päälle laitettava levite, juusto tai leikkele.”

Myös vihannekset ja maitopohjaiset tuotteet, kuten jogurtit ja rahkat, ovat hyviä välipaloja. Maitopohjaiset välipalat sisältävät ainoastaan maidon luontaista natriumia, ja valikoimista löytyy kokonaan maustamattomia tai vähemmän sokerisia tuotteita.

 

 

Juuston valmistuksessa syntyy oheistuotteena heraa, joka
koostuu heraproteiinista sekä maidon mineraaleista, siis
maitosuolasta. Valio ValSa® maitosuola koostuu maidon
luontaisista mineraaleista.

Maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmis-
tuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta. Samalla
tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi eikä mausta
tarvitse silti tinkiä. Maitosuolassa on natriumia lähes 80 %
vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa.

Valio Oivariini® vähemmän suolaa -rasvaseoksessa ja Valio
Polar® 15 vähemmän suolaa -juustoviipaleissa osa tavallisesta
suolasta on korvattu Valio ValSa® maitosuolalla.