Lapsen ensipuhelimen hankinta jakaa vanhempien mielipiteet. Toiset pitävät ensipuhelinta välttämättömänä jo esikouluikäisellä, toiset vasta seiskaluokkalaisella. Mitä sanoo asiantuntija?

Tele Finlandin teettämä Facebook-kysely paljasti, että perheen elämäntilanne ja -tapa vaikuttavat vahvasti siihen, milloin ensipuhelimen hankinta koetaan ajankohtaiseksi.

”Lapselle kannattaa hankkia oma puhelin siinä vaiheessa, kun reviiri laajenee ja lähdetään liikkumaan kotipihaa pidemmälle. Tavallisesti se tapahtuu kouluun mennessä”, sanoo Tele Finlandin johtaja Sonja Pihlaja.

Jos perhe asuu kaupungissa, ovat välimatkat yleensä lyhyitä ja reviiri pienempi kuin maaseudulla asuvilla. Lapsen ensipuhelimen hankintaan vaikuttaa myös muun muassa se, käykö lapsi koulussa omatoimisesti vai kuljettavatko vanhemmat häntä, asuvatko kaverit lähipiirissä ja viettääkö lapsi koulun jälkeen aikaa kotona yksin.

Tele Finlandin asiantuntija Sonja Pihlaja tietää, mikä vanhempia ensipuhelinten hankinnassa mietityttää.

Älypuhelin on hyvä ensipuhelin

Oma puhelin tuo turvaa sekä lapselle että vanhemmalle. Lapsen on mukavampi olla kotona yksinään, kun äiti ja isä ovat yhden puhelinsoiton päässä. Myös vanhemman mieltä rauhoittaa tieto siitä, että lapsen voi tavoittaa helposti ja varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Kännykkä on lapselle tärkeä myös kavereiden vuoksi. Tämä korostuu erityisesti kouluikäisillä lapsilla, sillä esimerkiksi koululuokilla ja harrastusryhmillä on usein omat WhatsApp-ryhmänsä, jossa vaihdetaan ajankohtaiset kuulumiset.

Ensipuhelimiksi hankitaan yhä toisinaan näppäinpuhelimia. Lapsi on kuitenkaan harvoin pitkään tyytyväinen näppäinpuhelimeensa, kun hoksaa kavereiden käyttävän näppäriä ja moneen taipuvia älypuhelimia. 

Pihlajan mielestä älypuhelin on hyvä valinta ensipuhelimeksi. ”Älypuhelimessa aloitusnäytön voi räätälöidä niin, että soitto äidille tai isälle onnistuu yhdellä painalluksella”, hän kertoo. ”Lisäksi monet lapset viestittelevät vanhemmilleen ääniviesteillä ja videoilla. Näin nekin lapset, jotka eivät osaa vielä lukea, voivat viestiä vanhempien kanssa kätevästi.”

Opeta lapselle ainakin nämä

Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimensa, saattaa hän olla jo taitava puhelimenkäyttäjä – varsinkin, jos perheessä on vanhempia sisaruksia, joiden puhelimenkäyttöä on päässyt seuraamaan vierestä. Lasta kannattaa silti opastaa huolellisesti oman puhelimen käyttöön.

Pihlajan mukaan yksi tärkeimmistä asioista on opettaa lapselle, että puhelin on henkilökohtainen.

”Näppäinlukitus ja pääsykoodin käyttö on hyvä opetella heti aluksi. Niitä ei kannata kertoa kenellekään muulle kuin oman perheen jäsenille. Puhelinta ei anneta esimerkiksi kaverin käyttöön.”

Lapsiperheissä on hyvä sopia myös se, kuinka paljon aikaa päivässä saa käyttää esimerkiksi netissä surffaamiseen tai pelaamiseen. Monessa perheessä nyrkkisääntönä on se, että koulusta tullessa tehdään läksyt, sitten vasta näpytellään puhelinta. On hyvä tehdä selväksi myös se, että puhelin ei ole leikkimistä varten eikä sillä soitella pilapuheluita.

Vanhempien on hyvä opettaa lapsille paitsi puhelimen käytön etikettiä myös rahankäyttöön liittyviä asioita. ”Puhelin on tavallisesti ensimmäinen suuri taloudellinen hankinta. Se on vähän kuin ensimmäinen pieni askel kohti itsenäisyyttä ja aikuisuutta”, Pihlaja toteaa.

Tele Finland lahjoittaa lapselle ensiliittymän

Vanhempia mietityttää paitsi ensipuhelimen myös lapsen ensiliittymän hankinta. Molempien on tarkoitus helpottaa perheen arkea ja tehdä lapsen kommunikointi perheenjäsenten ja kavereiden kanssa mahdollisimman vaivattomaksi.

Tele Finland muistaa kännykän käyttöä aloittelevia käytännöllisellä lahjalla lahjoittamalla lapselle liittymän vuodeksi.

Lahjoitettava liittymä soveltuu esimerkiksi ekaluokkalaisen tavanomaiseen käyttöön; se sisältää muun muassa pieneen käyttöön sopivan nettiliittymän sekä 50 minuuttia puheaikaa kuukaudessa. Lapsen tarpeita vastaamaan suunniteltu liittymä tarjoaa valmiin ja helpon ratkaisun vanhemmille, jotka ovat hankkimassa ensiliittymää lapselleen.

 

 

”Lapsen liittymää hankkiessa vanhempien täytyy muistaa, että sillä voi saada vahingossa aikaiseksi suuren laskun”, Sonja Pihlaja muistuttaa. Lapsen puhelimenkäyttöä voi rajoittaa esimerkiksi Saldoraja-palvelulla, jolloin vanhempi asettaa laskulle kattosumman. Kun se täyttyy, ei puhelimella enää voi soittaa tai tekstata, mutta puheluita ja viestejä voi vastaanottaa.

Jos lapsen puhelimenkäyttöä ei halua rajoittaa, mutta kuitenkin seurata, kannattaa hyödyntää jokaiseen Tele Finlandin liittymään automaattisesti kuuluvaa Kipuraja-palvelua. Tällöin laskun maksajalle ilmoitetaan tekstiviestillä, kun lapsen puhelinlasku on ylittämässä valitun euromääräisen rajan. Monet vanhemmat lisäävät lapsen liittymään myös erilaisia estoja, kuten palvelunumeroeston.

Digimaailma tutuksi myös vanhemmille

Kun puhelin ja liittymä on hankittu, on vanhempien hyvä olla perillä lapsen seikkailuista digimaailmassa. ”On todella tärkeää, että vanhempi kyselee lapselta puhelimen käytöstä ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi koulupäivän kulusta. On hyvä aina välillä kysyä, mitä uusia juttuja lapsi on tänään oppinut puhelimen kanssa tai netissä ylipäätään”, Pihlaja sanoo.

Hän korostaa, että vanhempien ei välttämättä tarvitse osata itse kaikkea – riittää, että on kiinnostunut siitä, mitä lapsi virtuaalimaailmassa tekee ja kokee. ”Maailma menee eteenpäin hurjaa vauhtia, ja lapset löytävät ja keksivät koko ajan uutta – ja usein sellaisia juttuja, joista vanhemmat eivät tiedä vielä mitään.”

Lapsen ja vanhemman yhteinen tutustuminen digimaailmaan vähentää vanhempien pelkoja. On hyvä huomata, kuinka näppärä ja fiksu oma lapsi oikeastaan digimaailmassa toimiessaan onkaan.

”Kaiken kaikkiaan paras ohje ensipuhelimen ja -liittymän hankkimista pohtivalle vanhemmalle on se, että keskustele asiasta toisten vanhempien ja myymälöissämme asiantuntijoiden kanssa. Me autamme näissä asioissa tosi mielellämme”, Pihlaja lupaa.

 

Lähde: Milloin lapselle kannattaa hankkia puhelin?

Hauskoja ja kehittäviä sovelluksia ensipuhelimen käyttäjille:

 

  1. Molla ABC
    Hauska oppimispeli tekstauskirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun. Mukana pienet ja isot kirjaimet A-Ö sekä numerot 0-9.
  2. Ekapeli Alku
    Peli niille, jotka kaipaavat harjoitusta lukemiseen liittyen. Pelissä lapsi harjoittelee kirjaimia sekä tavujen ja sanojen lukemista.
  3. SmartKids Maths
    Peruskoulun opetusohjelmaa seuraavia hauskoja matematiikan harjoituksia eritasoisille laskijoille. Nimestään huolimatta Suomessa kehitetty ja suomenkielinen sovellus.