Muistatko jännityksen pihakavereiden kanssa piiloleikissä ja naurunremakan kirkonrotan jälkeen? Kokosimme yhteen pihaleikkien ikisuosikit. Käykää perheen kesken läpi vaikka koko lista!

1. Hippa, litta, natti, peppa – tuttu leikki, monta nimeä!

Hippa on pihaleikkien aatelia. Kokeile tällä kertaa sen uutta versiota, pesukonehippaa! Pesukonehipassa kiinnijäänyt leikkijä jää seisomaan kädet sivuille ojennettuna. Hänet voi pelastaa linkoamalla eli pyöräyttämällä leikkijää kolme kertaa ympäri. Linkouksen aikana hippa ei saa ottaa kiinni. Kiinniottajaa vaihdetaan usein, ja jos leikkijöitä on paljon, voi kiinniottajiakin olla useampia.

2. Väri

Yksi leikkijöistä on väri, ja hän seisoo selin muihin. Muut leikkijät seisovat lähtöviivalla hänen takanaan. Väri voi sanoa muille leikkijöille esimerkiksi: “Se, kenellä on sinistä vaatteissaan, saa liikkua kolme askelta eteenpäin!” Joskus väri saattaa pyytää liikkumaan myös taaksepäin. Ensimmäinen värin luokse päässyt leikkijä saa olla seuraava väri.

3. Hiirenhäntä

Yksi leikkijöistä pyörittää hyppynarua ja muut hyppivät sen yli. Kun joku sotkeutuu naruun, hänestä tulee pyörittäjä. Leikkiin voi liittää lorun: ”Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas.” Sana, jonka kohdalla hyppääjä osuu naruun, kertoo hyppääjän tulevasta puolisosta.

4. Peili

Leikin aluksi yksi leikkijöistä valitaan peiliksi. Peili seisoo selin muihin leikkijöihin. Muut asettuvat aloitusviivalle sovitun matkan päähän. Muut leikkijät liikkuvat hiljaa kohti peiliä, joka varoittamatta käännähtää heihin päin. Jos peili huomaa jonkun liikkuvan, on leikkijän palattava takaisin alkuun. Ensimmäisenä peilin luokse päässeestä leikkijästä tulee seuraava peili.

5. Maa – meri – laiva

Leikkialueelle piirretään kolme samansuuntaista viivaa reiluin välein. Yhdestä leikkijästä tulee käskyttäjä, jonka komennon mukaan muut leikkijät siirtyvät mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan. Toisessa reunassa on “maa”, keskellä “meri” ja toisessa reunassa “laiva”. Viimeisenä oikeaan paikkaan päässyt leikkijä putoaa pelistä. Pisimpään leikissä mukana säilyneestä tulee uusi käskyttäjä.

6. Polttopallo

Ensin päätetään pelialueen rajat. Peliin tarvitaan pehmeä pallo, jota heittämällä yritetään polttaa muita pelaajia vyötäröstä alaspäin. Kun pelaaja saa osuman, hänestä tulee polttaja. Viimeisenä poltettu pelaaja voittaa ja hänestä tulee seuraavan kierroksen ensimmäinen polttaja.

7. Nurkkajussi

Nurkkajussia leikitään kiertämällä taloa ympäri. Yksi pelaajista on nurkkajussi, joka kopauttaa talon kulmaa kepillä kahdesti aina ennen kuin tulee nurkan takaa esiin. Äänen kuullessaan pelaajat yrittävät paeta seuraavan nurkan taakse piiloon. Nähdessään jonkun pelaajan nurkkajussi huutaa tämän nimen. Kiinnijääneestä tulee seuraava nurkkajussi.

8. Kymmenen tikkua laudalla

Leikkiin tarvitaan kymmenen tikkua, laudanpätkä ja palikka keinulaudan alustaksi. Tikut asetetaan laudan päälle ja sovitaan, kuka on ensimmäinen etsijä. Yksi leikkijöistä ponnauttaa tikut laudalta ilmaan, etsijä alkaa kerätä tikkuja takaisin laudalle ja muut piiloutuvat samaan aikaan. Kun kaikki tikut ovat jälleen laudalla, etsijä huutaa ”kymmenen tikkua laudalla” ja aloittaa muiden etsinnän.

Kun etsijä näkee jonkun muista pelaajista, yrittävät molemmat ehtiä laudalle ensimmäisenä. Jos etsijä ehtii laudalle ensin, hän huutaa löydetyn nimen. Löydetty jää odottamaan muiden löytymistä. Jos piilossa lymynnyt ehtii laudan luokse ensin, hän ponnauttaa tikut ja juoksee uuteen piiloon. Samalla muut löydetyt pelastuvat. Kun kaikki on löydetty, tulee ensimmäisenä löydetystä leikkijästä seuraava etsijä.

Harva lapsi liikkuu riittävästi

Tiesitkö, että lapset tarvitsevat vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa joka päivä? Silti yhä harvemmat lapset liikkuvat riittävästi. OMO kannustaa kaikkia lapsia liikkumaan ja tukee www.lastenliikeiltapaiva.fi -toimintaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa kaikille lapsille liikunnallinen harrastus koulupäivän yhteydessä.

Lika, tahrat tai pienet pipit eivät lannista suloisten pikkukoululaisten liikuntakipinää. Suosikkijuontajat Jenni Alexandrova ja Tuukka "Tuke" Ritokoski löysivät ihanan innokkaita liikkujia OMOn tukeman Lasten Liike -kerhosta.

Lasten Liike -iltapäiväkerhot toimivat 57 paikkakunnalla syksyllä 2017. OMOn tukema Lasten Liike on pääosin yritysten rahoittama ja sitä koordinoi kattotasolla Suomen Olympiakomitea sekä alueellisesti liikunnan aluejärjestöt.

Suosikkijuontajat vierailivat OMOn tukemassa Lasten Liike -iltapäiväkerhossa Vantaalla. Lapset saivat vastata pulmalliseen kysymykseen: jos olisi loppuelämä aikaa pelata joko kännykkää tai jalkapalloa, kumman he valitsisivat?

Lasten Liike -iltapäiväkerhot toimivat 57 paikkakunnalla syksyllä 2017. OMOn tukema Lasten Liike on pääosin yritysten rahoittama ja sitä koordinoi kattotasolla Suomen Olympiakomitea sekä alueellisesti liikunnan aluejärjestöt.