Kaupallinen yhteistyö

Kovan vatsan vaivoista jutellaan sekä äitiys- että lastenneuvolan puolella päivittäin. Kysyimme terveydenhoitaja Disa Kiviaholta, miten ummetusta voisi ennaltaehkäistä ja hoitaa hellävaraisin keinoin. 

”Ummetus on todella yleistä. Jopa puolet odottavista äideistä kärsii siitä jossain vaiheessa raskauttaan. Se on kuitenkin asia, josta ei puhuta samalla tavalla kuin vaikkapa aamupahoinvoinnista tai närästyksestä. Siksi ummetusoireet tulevat usein yllätyksenä”, terveydenhoitaja Disa Kiviaho kertoo. 

Raskausaikana hormonitoiminnan muutokset hidastavat suolen toimintaa. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana sikiön kasvu aiheuttaa painetta paksusuoleen ja se voi osaltaan aiheuttaa ummetusta. Myös jotkut rautavalmisteet saattavat vaikuttaa vatsan toimintaan.

Vatsan toimintaa voi virkistää arjen valinnoilla

Onneksi suolen toimintaan voi vaikuttaa monin keinoin.

”Ruokavaliossa täysjyväviljan, kasvisten, juuresten ja hedelmien suosiminen auttavat. Vettä pitäisi muistaa juoda noin kaksi litraa päivässä. Säännöllinen liikunta on hyväksi odottajalle monella tapaa: liikunta aktivoi suolen toimintaa ja reippailu ulko-ilmassa tekee hyvää niin äidille kuin lapselle. Kannattaa ottaa liikunta tavaksi, mutta edetä vatsantahtisesti”, Disa kannustaa. 

Kivulias ulostuskokemus voi aiheuttaa panttaamista 

Lastenneuvolan puolella asioivista ummetuksesta kärsivät useimmiten 2–4-vuotiaat lapset. Monia vanhempia mietityttää, mikä on ummetusta ja mikä normaalia vatsan toimintaa. 

”Jos ulostaminen on harvaa, yli kolmen päivän välein tapahtuvaa tai kivuliasta, niin voidaan yleensä puhua ummetuksesta. Imeväisikäisillä suoli voi toimia normaalistikin vain kerran viikossa, joten jos vauva syö hyvin, toimenpiteitä ei tarvita”, Disa Kiviaho kertoo.

Kova uloste saattaa aiheuttaa haavauman peräaukolle. Ulostaminen sattuu ja lapsi oppii panttaamaan eli välttelemään ulostamista. Silloin ummetus pahenee entisestään ja uloste on hyvä saada pehmenemään. Hoitona kannattaa käyttää lapselle sopivaa, ulostetta pehmentävää valmistetta, esimerkiksi makrogolia. Haavaumaa voi hoitaa valkovaseliinilla tai rasvaisella perusvoiteella. 

”Kun uloste saadaan pehmeäksi, lapsi oppii kokemuksen kautta, ettei ulostaminen tuota enää kipua. Lapsillakin alkuperäinen syy kovaan vatsaan löytyy usein ruokavaliosta”, Disa kertoo. 

Totuta lapsi säännöllisyyteen

”Lapsen kanssa kannattaa ottaa tavaksi juoda lasillinen kylmää vettä joka aamu. Suolen toimintaa hidastavia ruoka-aineita on hyvä välttää. Valitettavasti monet lasten suosimat herkut ovat sellaisia: mehukiisseli, kaakao, banaani, valkoiset viljat tai runsaasti sokeroidut juomat. Säännölliset WC-käynnit ruokailujen jälkeen ovat hyväksi. Kiireetön, maksimissaan vartin pituinen pottahetki tuottaa tulosta vähitellen. Kehuja ei kannata säästellä onnistuneen istunnon jälkeen, sen sijaan moitteet eivät lasta auta”, Disa neuvoo.

Lievän ummetuksen hoidossa kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen saanti, liikunta ja WC-käyntien säännöllisyys auttavat yleensä pitkälle. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus ummetus johtuu ruoka-aineallergioista tai keliakiasta. Vaikeassa ummetuksessa on syytä kääntyä lastenlääkärin puoleen.

Jos ummetus ei hellitä kotikonstein

Apteekista löydät erilaisia itsehoitotuotteita kovan vatsan oireisiin koko perheelle. 

LAXOSOFT® on neutraalin makuinen liuos, joka pehmentää kovan vatsan hellävaraisesti. Liuoksen voi sekoittaa mihin tahansa kylmään tai lämpimään juomaan. Yksilöllinen annostelu sujuu kätevästi pakkauksen mukana tulevalla mittamukilla.

Lisää tietoa ummetuksesta, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta löydät osoitteesta www.kovavatsa.fi

LAXOSOFT® on CE-hyväksytty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen pääainesosa on makrogoli, jota käytetään ummetuksen oireenmukaiseen hoitoon ja kovien ulosteiden pehmentämiseen. Valmistetta ei pidä käyttää yli 2 viikon ajan. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Ei alle 2-vuotiaille. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Markkinoija Sanofi Oy.
SAFI.DULC8.17.05.0263