Vauvan ja taaperon vesileikit

Teksti Anne Rikama

loiskis etus 161307

Miksi vauva viihtyy vedessä, mutta taapero saattaakin pelätä uimista?

Miksi vauva viihtyy vedessä, mutta taapero saattaakin pelätä uimista?

Vauva 0–1 v


Kun lasket muutaman viikon ikäisen vauvan lämpimään kylpyveteen, lapsi rentoutuu välittömästi: hei, tämä on minulle tuttua! Vauva ei pelkää vettä vaan nauttii luonnolliseksi kokemastaan ympäristöstä, joka muistuttaa lapsivedessä polskuttelusta. Vedessä olo tuntuu turvalliselta ja rauhoittaa vauvaa, joka ei vielä hallitse raajojaan.

Vauvan voi viedä kesäaikaan myös luonnonvesien ääreen muun perheen kanssa. Läiskyttelyleikit opettavat lasta suhtautumaan veteen luontevasti ja auttavat hyvän uimataidon saavuttamista.

Moni vauva pitää myös vauvauinnista, jonka voi aloittaa vähintään kolmikuisena tai viisikiloisena. Lapsi osaa synnyttyään vaistomaisesti pidättää hengitystään veden alla. Pikku vesipeto tekee varsin ketteriä uintiliikkeitä ja sukeltaa vedessä silmät auki. Kyseessä on varhaisheijaste ja kyky, joka katoaa muutamassa kuukaudessa, jos sitä ei säännöllisesti harjoiteta. Uinti- ja sukellustaidon oppiminen uudelleen voi kestää pitkäänkin.

Vinkit vanhemmille:

 • Totuta vauva ammekylpyihin. Pikkuvauvalle sopiva veden lämpötila on 28–34 astetta. Kannattele vauvaa eri asennoissa ja käännä lapsi välillä ympäri.
 • Vie amme tai lasten uima-allas kesällä ulos ja uita vauvaa siinä. Totuta vauvaa veteen kaatamalla kipolla vettä hänen päälleen niin, että kasvotkin kastuvat.
 • Vie pieni pulikoimaan myös uimahalliin ja kesällä luonnonvesiin. Vauvaa voi uittaa puhtaassa meri- ja järvivedessä kesällä, kun vesi on lämmennyt. Pidä kainaloista kiinni ja anna vauvan uittaa varpaitaan vedessä. Isompi vauva voi kontata vesirajassa tarkan valvonnan alaisena. Pidä uintireissu lyhyenä ja pue pieni lapsi lämpimästi uimisen jälkeen.
 • Jos menet lapsen kanssa itse veteen, pidä häntä turvallisessa syliotteessa pystyasennossa. Sukeltaminen ei kuulu alle vuoden ikäisen vesileikkeihin luonnonvesissä, vaikka taitoa olisi vauvauinnissa harjoiteltukin. Vauva voi sukelluksissa juoda vettä, joka ei ole välttämättä puhdasta.
 • Hyppyytä vauvaa vedessä ylös ja alas lorujen tahtiin. Hanki iloisenvärisiä kelluvia leluja ja pikkuämpäri, jota voi täyttää ja tyhjentää.
 • Ota selvää paikkakunnallasi järjestettävästä vauvauintitoiminnasta. Vauvat voivat ensin hämmentyä uimahallin kovista äänistä ja valoista, vaikka vesi ei pelotakaan.

Taapero 1–3 v


Ensiaskeleitaan ottava taapero on innoissaan, kun häntä talutetaan rantavedessä. Kun liikkumiseen tulee lisää varmuutta, alkaa riehakkaiden vesileikkien aika. Useimmat taaperot rakastavat yli kaiken matalassa vedessä porskuttelua, koska se on yksinkertaisesti niin hauskaa. Monet parivuotiaat laskevat jo villisti vesiliukumäestä, ja vanhemmilla riittää vahtimista tauotta.

Kaksivuotiaan lihasvoima ei vielä riitä kannattelemaan päätä veden pinnan yläpuolella, vaikka rohkeutta uimiseen riittäisikin. Kaikki taaperot eivät ole hurjapäitä, vaan varovaisia vedessäkin. Veden pelko kehittyy yleensä 1–3 vuoden iässä ja joskus ikävän vedessä sattuneen tapahtuman ja pelästymisen jälkeen. Myös vanhempien pelokas suhtautuminen veteen tarttuu helposti lapseen. Veden pelko ei aina ole vain huono asia, sillä vettä pitää oppia myös kunnioittamaan.

Arkaa lasta on hyvä totuttaa veteen vähitellen, sillä kenestäkään ei tule superuimaria pakottamalla. Vähitellen totuttelemalla varovainenkin lapsi oppii lopulta nauttimaan vesiliikunnan riemuista.
Vinkit vanhemmille:

 • Yhteiset retket uimarannalle kuuluvat kesän huippuhetkiin.
 • Vie taapero talvella uimahalliin tai kylpylään, jossa pikku-uimareille on omat matalat altaansa.
 • Pidä lasta koko ajan silmällä niin rannalla kuin sisäaltaillakin.
 • Uppoavat lelut aktivoivat leikkimään ja rohkaisevat kastamaan pään veden alle.
 • Kun lapsi saa usein tilaisuuden leikkiä vedessä, hän saattaa oppia sukeltamaan ja uimaan ihan itsestään.


Asiantuntijana vesiliikuntakouluttaja Eevaliisa Anttila (www.vesiliikunta.com)
Lähteinä myös:
Eevaliisa Anttila: Vesileikit – Luontouimarin käsikirja, Edita 2002
Francoise Barbira Freedman: Vauvauinti, WSOY 2002
Lisätietoja esimerkiksi: www.vauvauinti.fi

Vauva 6/2011

Suosituimmat jutut

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä