Paljaat varpaat, rasvaletti, kyynel poskella – koulukuvaus ei aina suju kuin Strömsössä.

Koulukuvaan tallentuu upea hymy ja lapsen suloinen persoona, sitä kelpaa jakaa kummeille ja mummeille. Vaan ei aina.

Koulu- ja tarhaikäisten lasten vanhemmat kertovat, millaisia yllätyksiä kotiin saapuvasta kuvasetistä joskus paljastuu.

1. Oho, pottuvarvas

”Kaveriperheen lapsi oli kastellut kenkänsä ja sukkansa koulun pihalla kuvauspäivänä ja laittanut ne luokan patterille kuivumaan. Luokkakuvan eturivissä jököttää viluisen näköinen lapsi varpaat paljaina...”

2. Ylläri pylläri

”Päiväkodin ryhmäkuvassa yksi lapsista oli pudonnut penkiltä niin, että hänestä näkyi vain pätkä alaselkää. Joku ehkä sanoisi, että lapsi suorastaan pyllisti kameralle. En usko, että kyseessä oli lapsen paras puoli. Mitäköhän niissä muissa ruuduissa mahtoi tapahtua – vai ottiko kuvaaja muka vain yhden version? Muutaman vuoden päästä on kiva arvuutella sukkisten kuosista, että Minna-Liisan peppuko se siinä?”

3. Katse kateissa

”Päiväkodin valokuvauksessa eräällä pienellä pojalla oli silmälasit jääneet pesemättä ennen kuvan ottamista. Ilmeisesti salamavalo vielä korosti linsseissä olleita sormenjälkiä, eikä pojan silmiä näkynyt likaisten linssien takaa ollenkaan.”

4. Käyttämättä jäivät

”Päiväkotimme kuvausfirma haluaa väkisin tarjota lapsesta myös erikoisen kamalaa seepian sävyistä vaihtoehtoa, minkä takia joka vuosi palautan perustilauksen ja vaihdan sen erilaiseen valikoimaan. Tarra-arkkikuva on kiva kummeille, mutta isovanhempien ikääntyvät silmät eivät enää lasta pikkuriikkisestä kuvasta erota. Siksi kaappimme tursuavat kuva-arkkeja, joista vain pari kuvaa on päässyt jakoon.”

5. Hirvistys irvistys

”Lapsen ensimmäisinä tarhavuosina stressasin kuvauspäivästä ja puin hänet kuvia varten kauniisiin, klassisiin raitapaitoihin, kunnes opin, että on ihan sama, mitä päälle laittaa. Kamala väritausta ja nopea kuvaussessio ei tuota toivottua tulosta: hiukset ovat kuitenkin sotkussa eikä ilmekään ole se rakkaalle nöpönassulle ominainen, vaan joku teennäinen irvistys.”

6. Saparot tanassa

”Muistan yhä ekan luokan kuvaukseni: muilla oli tavalliset vaatteet, farkut ja siistimmät collarit, minut äiti pakotti pukemaan perintömekon ja pitsipaidan. Hiukset hän letitti niin tiukoille ranskalaisille, että ohimoita kiristi. Nolotti.”

7. Kyljyksellä kammattu

”Minulla on kaksi traumaattista kuvauskokemusta. Seurakunnan kerhossa 6-vuotiaana jännitti kovasti. Kuvaaja vaati hymyilemään ’niin että hampaat näkyy’. Kuvassa puristan ylänököjä alahuulen päälle pelokkaan jyrsijän näköisenä. Isompana, viidennellä tai kuudennella luokalla, oli menossa hajamielinen kausi ja unohdin kuvauksen. Kuvauspäivänä kuontalo oli niin likainen, että etutukka liimautui otsaan rasvaisena suikerona. Vieläkin hävettää.”

8. Iik, ilkeä setä

”Lapset olivat 4- ja 1-vuotiaita, ja olin niiden kanssa kotona. Menimme leikkipuiston valokuvaukseen. Valokuvaaja vaikutti työhönsä kyllääntyneeltä, hän oli keski-iän ohittanut miehenköriläs, jonka tapa ohjata kuvattavia tilanteessa ei ollut erityisen sensitiivinen tai lapsilähtöinen. Pienempi lapsista itki paniikissa kun piti mennä tuolille istumaan äreän miehen eteen. Kuva saatiin lopulta otettua. Lapsilla on kauhistuneet ilmeet, pienemmällä kyynel poskella.”

9. Nappiin meni (not)

”Silitin pojalle ekaluokan luokkakuvaa varten aamulla kiireessä oikein Marimekon paidan. Yllätys oli melkoinen, kun kuvat tulivat, ja poika hymyili niissä onnellisena likainen musta verkkatakki päällä. Oli sitten unohtanut riisua takin ennen kuvausta…”

10. Sukkia kerrakseen

”Meidän esikoinen oli ekaluokan luokkakuvassa varsin hienona muuten, mutta farkunlahkeet oli tungettu sukanvarsiin ja varret kiskottu puoleen sääreen. Eturivissä tottakai!”

11. Nuttu nurin

”Pojalla oli kuvassa huppari tökerösti päällä, roikkui kuin mikäkin lakana. Tytöllä oli huivi kaulassa, mutta kuvapuoli nurinpäin.. Kiva, jos vähän olisi korjailtu.”

12. Tiukka paikka

”Eskarikuvassa tytöllä totisin ilme, mitä ikinä löytyy. Ja muuten niin ilmeikäs lapsi. Oli kai jännittänyt kuvaajaa, joka ei ollut saanut kuvattavaansa rentoutumaan.”

13. Reunaa hipoen

”Kohde oli söpönä, mutta kun saimme tilatut kuvat kotiin, rajaus oli tehty ihan pieleen. Lapsen pää oli aivan kuvan alareunassa, yläosassa oli paljon tyhjää. Tekemääni valitusta ei taidettu edes pitää aineellisena eikä asiaa pahoiteltu, vaikka uudet kuvat lopulta sain – tosin vain hiukan paremmalla rajauksella.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.